Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.

Stalna uporaba kondoma pruža značajnu zaštitu od oko 90% protiv klamidijske infekcije / Chlamydia trachomatis u skupini visoko rizičnih pacijenata, ukazuju rezultati ispitivanja. "Ovi nalazi su još jedan od dokaza da kondomi štite protiv nekih spolno prenosivih infekcija", navode znanstvenici. 

"Stoga," nastavljaju autori, "budući rad je potrebno usmjeriti na pronalaženje optimalnog načina za pomoć ljudima koji trebaju zaštitu, kako bi kondom koristili ispravno i stalno." 

Cilj ovog ispitivanja je bio utvrđivanje specifične učinkovitosti kondoma u prevenciji klamidijske infkecije tijekom poznate ekspozicije infekciji, objašnjavaju američki liječnici sa Sveučilišta Yale / Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut, u znanstvenom časopisu Sexually Transmitted Diseases.

U skupini 152 pacijenta jedne dermatovenerološke klinike, za koje je bilo poznato da su bili izloženi infekciji klamidijom, klamidijska infekcija je dijagnosticirana kod 13.3% ispitanika koji su stalno koristili kondom, te kod 34.4% ispitanika koji su ga koristili povremeno. 

Rizik obolijevanja od klamidijske infekcije kod stalne upotrebe kondoma iznosio je 0.10. 

Unutar skupine od 1,303 ispitanika s nepoznatom ekspozicijom klamidijskoj infekciji, nije uočen zaštitni učinak kondoma. 

Kondomi učinkoviti protiv klamidije

"Rezultati ovog ispitivanja omogućuju bolju procjenu učinkovitosti kondoma u sprječavanja klamidijske infekcije u odnosu na ranija istraživanja, u kojima se analiza nije ograničavala na rizičnu populaciju," zaključuju istraživači.
 

Sex Transm Infec 2005;81:323-325.

 


dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve