Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Periodontalne bolesti majke u trudnoći izgleda da su povezane s više nego dvostrukim rizikom javljanja preeklampsije - bolesti koju karakterizira pojava visokog tlaka uz nalaz bjelančevina u mokraći za vrijeme trudnoće, a koja u krajnjem stadiju može progredirati u eklampsiju s razvitkom grčeva sličnih epilepsiji ili razvitkom kome, pri čemu mogu stradati i majka i dijete.

Američki znanstvenici iz University of North Caroline u Chapel Hillu, ispitivali su postojanje povezanosti između rizika javljanja preeklampsije i Periodontalne bolesti majke u trudnoći.

U istraživanju su koristili demografske i medicinske podatke 1.115 zdravih trudnica koje su uključene u studiju najkasnije u 26. tjednu trudnoće.

Sve trudnice su podvrgnute detaljnom stomatološkom pregledu prilikom prvog susreta, a stomatološki pregled je ponovljen i unutar 48 sati nakon porođaja.

Pri tome je osobita pozornost usmjerena na prisutnost periodontalnih bolesti, ali i potencijalnih utjecaja majčine životne dobi, rase, pušenja, kao i gestacijske dobi na porođaju.

Sveukupno, 763 trudnoća završeno je urednim porođajem zdravog novorođenčeta.

Trideset i devet trudnica (4,4%) je tijekom trudnoće razvilo preeklampsiju.

Kod prvog pregleda je 27% trudnica imalo sasvim uredan stomatološki nalaz, 58% trudnica je imalo slabiji oblik periodontalne bolesti, dok je 15% trudnica imalo teški oblik periodontalne bolesti.

Gotovo kod polovice uredno dovršenih trudnoća, nije nađeno abnormalnosti prilikom zadnjeg stomatološkog pregleda. Blagi oblik periodontalne bolesti nakon porođaja je registriran kod 37% trudnica i teški oblik kod 13% trudnica. Kod 27% pacijentica je registrirana progresija bolesti tijekom trudnoće.

Teška periodontalna bolest u vrijeme porođaja povezana je s više nego dvostruko većim rizikom javljanja preeklampsije, pokazuju završna ispitivanja.

Na isti način, i progresija periodontalnog oboljenja povezana je s dvostrukim povećanjem rizika nastanka preeklampsije.

 

Obstet Gynecol 2003; 101:227-231


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve