Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Rezultati istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility ukazuju na moguću povezanost između endometrioze i periodontalne bolesti.

Jedan od čimbenika koji utječu na nastanak endometrioze mogla bi biti i "slabost imunološkog odgovora, te posljedično nemogućnost uklanjanja retrogradne menstruacijske krvi iz trbušne šupljine," navode američki znanstvenici s University of Michigan Health System, Ann Arbor.

"Kao i u slučaju endometrioze, autoimuna reaktivnost značajna je i u patogenezi periodontalne bolesti", ukazuju autori.

Uporabom podataka od 4.135 žena koje su bile obuhvaćene istraživanjem National Health and Nutrition Examination Survey, u razdoblju između 1999. i 2004. godine, znanstvenici su istraživali moguću povezanost između endometrioze i periodontalne bolesti (cross-sectional study).

Rezultati logističke regresijske analize otkrili su da su ispitanice s endometriozom imale statički značajno češće (57%) i periodontitis i gingivitis. Relativni rizik obolijevanja od periodontalne bolesti je u usporedbi s ispitanicama koje nisu bolovale od endometrioze iznosio 1.57, navode znanstvenici.

"Premda ostaje pitanje je li možda multifaktorijalni nastanak endometrioze potaknut imunološkim odgovorom na neki infektivni agens, potencijalna povezanost između ove dvije bolesti može se generalizirati općom imunološkom disregulacijom", zaključuje autorski tim.

 

Fertil Steril 2009;91:335-342.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve