Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Oralna higijena može biti ključni faktor rizika za razvoj dijabetesa, pokazuju novi podaci iz korejske zdravstvene baze podataka.

"Često pranje zuba može povoljno utjecati na razvoj novonastalog dijabetesa, a prisutnost parodontalne bolesti i povećani broj zuba koji nedostaju mogu biti faktori koji povećavaju rizik za dijabetes", napisali su dr. med. Yoonkyung Chang, s Odjela za neurologiju, bolnica Mokdong, Medicinski fakultet Sveučilišta Ewha Womans, Seul, Južna Koreja, i njegove kolege.

"Poboljšanje oralne higijene može utjecati na smanjenje rizika pojave novonastalog dijabetesa", napisali su u članku objavljenom na internetu u časopisu Diabetologia.

Parodontalna bolest uključuje upalne reakcije koje utječu na zubna tkiva. Upala je važan uzrok dijabetesa zbog povećanja inzulinske rezistencije i endotelne disfunkcije, objašnjavaju Chang i kolege.

Znanstvenici su u svojoj studiji analizirali podatke od 188,013 pojedinaca iz korejskog Nacionalnog zdravstvenog osiguranja - Health Screening Cohort koji su imali kompletne podatke i nisu imali dijagnozu dijabetesa na početku istraživanja (2003-2006). Navike oralne higijene, uključujući učestalost pranja zuba, posjete stomatologu ili čišćenja, prikupljeni su samoprijavljivanjem.

Tijekom srednjeg praćenja od 10 godina, bilo je 31,545 novih slučajeva dijabetesa, s procijenjenom ukupnom stopom 10-godišnjeg događaja od 16.1%. Stopa je bila 17.2% za one s parodontalnom bolešću u početku, u usporedbi s 15.8% za one bez, što je bila značajna razlika.

U usporedbi s nedostatkom zuba, stopa pojave novonastalog dijabetesa porasla je s 15.4% za jedan zub koji nedostaje na 21.4% za 15 ili više zuba koji nedostaju.

Često pranje zuba može umanjiti rizik od dijabetesa

Profesionalno čišćenje zuba nije imalo značajnog učinka nakon multivarijantne analize. Međutim, broj svakodnevnih četkanja zuba od strane pojedinca je imao. U usporedbi s 0-1 puta / dan, oni koji su prali zube ≥ 3 puta na dan imali su značajno niži rizik za novonastali dijabetes.

U analizama podskupina, parodontalna bolest bila je snažnije povezana s novonastalim dijabetesom kod odraslih u dobi od 51 i mlađim u usporedbi s onima u dobi od 52 i više godina.

 

Diabetologia. Objavljeno online 2020.g. 

Povezane teme

  Novosti - Sve