Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Izgleda da je pojava autizma kod djece češća kod trudnica koje su imale napadaje astme i/ili alergije tijekom trudnoće, navode istraživači u znanstvenom časopisu Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Znanstvenici iz Oaklanda ("Kaiser Permanente"), istraživali su povezanost između pojave astme, alergije i 44 druge autoimune bolesti u periodu od 4 godine prije i za vrijeme trudnoće i postavljanja dijagnoze autističkog spektra oboljenja kod djece. Ispitivanje je uključivalo 407 djece s autizmom i 2.095 djece bez dijagnoze autizma.

Pojava astme i alergija je bila statistički značajno češće u skupini majki koje su imale autističko dijete. Trudnice s astmom i alergijama koje su imale napadaj tijekom drugog tromjesečja trudnoće imale su više nego dvostruki rizik kasnijeg javljanja autizma kod djeteta, navode znanstvenici.

Autori smatraju da je ovo prva studija koja ukazuje na povezanost između autizma i majčine astme i alergijskih oboljenja.

Znanstvenici ne nalaze ukupnu povezanost između autizma i majčinih autoimunih oboljenja, što je u suprotnosti s ranijim izvještajima koji su ukazivali na ovu moguću povezanost. Prema rezultatima ispitivanja, sličan udio dijagnoza autoimunih oboljenja majke registriran je u obje skupine: u skupini majki čija su djeca autistična i u skupini majki s zdravom djecom (10.3% vs 8.2%; p = 0.15).

Od ukupno 44 specifične autoimune bolesti, samo se psorijaza javljala značajno češće kod majki čija su djeca obolijevala od autizma. Relativni rizik je u ovom slučaju iznosio 270%.

Na osnovu rezultata istraživanja autori zaključuju da prisutnost autoimunih bolesti kod majke za vrijeme trudnoće ne utječe značajno na rizik pojave autizma u djece.
 

Arch Pediatr Adolesc Med 2005;159:151-157.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve