Datum zadnje izmjene: 10. 03. 2024.

Mnoge žene imaju problema sa seksualnim zdravljem u godinama koje prethode menopauzi a često je razlog vaginalna suhoća, pokazuje malo istraživanje u Italiji. Istraživači su analizirali podatke od 518 žena u dobi od 40 do 55 godina kako bi utvrdili koliko su često imale vaginalnu suhoću tijekom ginekoloških pregleda i koliko često su navele poteškoće u vezi sa suhoćom, željom, uzbuđenjem, orgazmom i seksualnim zadovoljstvom.

Izgleda da vaginalna suhoća neovisno povećava rizik u odnosu na druge uzroke problema sa seksualnim zdravljem.

"S obzirom na visoku rasprostranjenost seksualne disfunkcije kod žena, prepoznavanje faktora koji se mogu liječiti poput vaginalne suhoće može omogućiti ženama da održe svoju seksualnu funkciju tijekom tranzicije u menopauzi", rekla je dr. Stephanie Faubion, medicinska direktorica Sjevernoameričkog medicinskog društva.

Dok su prethodne studije povezivale promjene vagine tijekom menopauze sa seksualnom disfunkcijom, trenutna studija nudi nove dokaze da proces opadanja seksualnog zdravlja može početi prije nego što žene shvate što se događa i potrajati tijekom tranzicije u menopauzi, napisali su dr. Angelo Cagnacci sa Sveučilišta u Udineu i njeni kolege u "Menopause".

Prosječna dob u studiji je bila 49 godina, a prosječni indeks tjelesne mase (BMI, mjera težine u odnosu na visinu) bio je na donjoj granici prekomjerne težine. Otprilike polovica žena u istraživanju je prošla kroz menopauzu.

Oko 11% žena je uzimalo hormonsku nadomjesnu terapiju, a oko 18% je koristilo vaginalno primijenjenu terapiju za rješavanje simptoma. Žene su imale veću vjerojatnost doživjeti seksualnu disfunkciju kada su bile bivše pušačice, prekomjerne tjelesne težine, imale sjedilački način života ili su osjećale valunge, pokazala je studija. Bilo je više nego dvostruko vjerojatnije da će doživjeti seksualnu disfunkciju kada su imale vaginalnu suhoću, bol tijekom odnosa ili stanjivanje i sušenje vaginalnih stijenki, pokazala je studija.

Studija je uključila samo bijele žene koje dolaze kod ginekologa, a moguće je da bi se rezultati razlikovali u raznovrsnijoj skupini ili kod žena koje nisu dolazile kod specijalista za seksualno zdravlje.

Seksualna disfunkcija i suhoća česte u godinama prije menopauze

Rezultati naglašavaju važnost probira na vaginalnu suhoću i nude tretmane za ovu problematiku kao jedan od načina da se spriječi ili umanji rizik za seksualnu disfunkciju prije menopauze, zaključuju istraživači.

Hormonska terapija, uključujući tablete, flastere i sprejeve koji se nanose na kožu, kao i vaginalne prstenove i kreme, uz nove sofisticirane opcije kao što je laserska fototerapija, mogu olakšati probleme sa seksualnim zdravljem koji nastaju kada proizvodnja estrogena opada prema menopauzi.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2O5VrEM

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve