Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Sindrom opstruktivne apneje za vrijeme spavanja povezan je s nikturijom u odraslih osoba mlađih od 65 godina, izvijestili su istraživači iz Japana.

U slučajevima kada se "relativno mladi odrasli ljudi žale na učestalo noćno mokrenje, ali im nedostaju urološki poremećaji, moramo posumnjati na sindrom opstruktivne apneje i uputiti ih na odgovarajuću obradu", rekao je dr. Yasuyuki Miyauchi iz Medicinskog fakulteta Sveučilišta Kagawa, Kagawa. Doktor Miyauchi i njegovi kolege prethodno su objavili da je sindrom opstruktivne apneje, povezan s nikturijom i pogoršanjem kvalitete života, povezan sa simptomima donjeg mokraćnog sustava i da se oboje poboljšava kontinuiranim liječenjem pozitivnim tlakom u dišnim putovima.

U prijašnjoj studiji je tim procijenio utjecaj sindroma opstruktivne apneje na nikturiju, s naglaskom na razlike između mladih (<65 godina) i starijih (65 godina i starijih) odraslih.

Istraživanje je obuhvatilo 65 mlađih (srednja dob, 51,0 godina) i 25 starijih osoba (srednja dob, 70,0 godina). U višestrukim linearnim regresijskim analizama, noćni volumen urina i ukupni International Prostate Symptom Score (IPSS) bili su značajni pretkazatelji učestalosti noćnog mokrenja.

U mlađih bolesnika učestalost noćnog mokrenja bila je značajno povezana s indeksom apneje-hipopneje, noćnim mokrenjem i ukupnim zbrojem bodova u IPSS, izvijestili su istraživači u Urology.

Učestalost noćnog mokrenja i sadržaj natrija u mokraći značajno su porasli s ozbiljnošću sindroma opstruktivne apneje kod mlađih ljudi. Suprotno tome, među starijim pacijentima frekvencija noćnog mokrenja nije bila povezana s demografskim ili polisomnografskim karakteristikama te nije bilo značajne povezanosti između ozbiljnosti sindroma opstruktivne apneje i učestalosti noćnog mokrenja ili sadržaja natrija u mokraći.

To ne znači nužno da je nikturija beznačajan simptom sindroma opstruktivne apneje u starijih ljudi, napominju autori. Umjesto toga, nikturija u ovoj skupini ima više drugih uzroka, uključujući pretjerano aktivni mjehur, benignu hiperplaziju prostate i ostale strukturne promjene u mokraćnim putevima povezane sa životnom dobi.

Sindrom opstruktivne apneje povezan s nikturijom u odraslih

"Kada se mlađi pacijent žali na nokturiju, urolozi trebaju imati na umu sindrom opstruktivne apneje kao potencijalni uzrok nokturije, a ne tretirati ih neselektivno kao patološke simptome donjeg mokraćnog sustava ", rekao je dr. Miyauchi. "Time će izbjeći teške događaje uzrokovane neprepoznatim sindromom opstruktivne apneje."

 

IZVOR: https://bit.ly/2MuPMXd

Urology, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve