Datum zadnje izmjene: 28. 04. 2020.

Korištenje IUD / intrauterinog uloška ('spirala') za kontracepciju povezano je s manjim rizikom od karcinoma jajnika, sukladno sustavnom pregledu i metaanalizi postojećih retrospektivnih podataka. Utvrđeno je smanjenje rizika za rak jajnika od 32% u žena koje su koristile spiralu u usporedbi sa ženama koje nisu koristile IUD. Ovo otkriće potvrđuje rezultate drugih, manjih studija, istaknuo je Saketh Guntupalli, dr. med., ravnatelj Ginekološke onkologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Koloradu i UC Health Hospital, Denver.

"Ovo je prva metaanaliza ili velika skupina podataka koja pokazuje da potencijalno žene koje koriste spiralu za kontrolu rađanja umjesto oralne kontracepcije imaju smanjeni rizik za rak jajnika kasnije u životu", rekao je Guntapalli. "Žene koje imaju veći rizik od raka jajnika ili su zabrinute zbog raka jajnika, mogle bi odabrati IUD za kontracepciju. Smatramo da će ovi podaci izazvati raspravu."

Međutim, drugi je stručnjak primijetio da su oralne kontracepcijske pilule već poznate da smanjuju rizik od raka jajnika, za oko 50%. Guntapalli je dodao da se nada da će ovo novo istraživanje potaknuti razgovore žena i njihovih liječnika o tome koja je metoda kontrole rađanja najbolja za njih.

Za svoju studiju Guntupalli i kolege pretraživali su baze podataka MEDLINE, EMBASE, Cochrane Library i Web of Science Core Collection do lipnja 2018. Identificirali su 564 izvješća o povezanosti korištenja spirale i raka jajnika, ali su uklonili ogromnu većinu njih jer su imala druga ograničenja. U konačnici, odlučili su koristiti 11 studija za metaanalizu.

Od toga, devet su ispitivanja s ukupno 4,484 slučaja raka jajnika i 9,107 žena koje nisu imale dijagnozu raka jajnika. Kada se razmatraju kontrolne studije odvojeno od kohortnih studija, omjer izgleda (OR) / relativni rizik za karcinom jajnika iznosio je 0.68 odnosno bio je 32% manji u žena koje su bilo kada u svom životu koristile spiralu. Dvije kohortne studije uključivale su podatke 649 pacijentica s karcinomom jajnika, u usporedbi sa 173,928 žena kojima nije dijagnosticiran rak jajnika. Zbirni omjer izgleda za rak jajnika kod žena koje su koristile IUD iznosio je 0,66.

Na koji način spirala štiti od raka jajnika?

Postoje dvije različite vrste spirala: jedna je hormonska / LNG-IUD ('Mirena'), druga spirala je bakrena / Cu-IUD, objasnio je Guntupalli.

LNG-IUD je spirala koja koristi progesteron levonorgestrel za sprečavanje trudnoće. Progestini imaju antiestrogeni učinak, a smatra se da taj učinak smanjuje rizik za rak jajnika. Bakrena spirala uzrokuje blagi upalni odgovor  unutar ženskog reproduktivnog trakta.

"Novi podaci pokazuju da su imunološke stanice jako uključene u nadzor raka. Kao rezultat toga, mislimo da te imunološke stanice mogu ubijati prekancerozne stanice", rekao je.

 "Koliko dugo žena mora koristiti IUD da bi se rizik smanjio? Nažalost, na to pitanje u našem pregledu nismo mogli odgovoriti. Nije postojao vremenski odnos koji smo mogli prihvatiti", rekao je Guntupalli.

Gary S. Leiserowitz, dr. med., Predsjedatelj Odjela za opstetriju i ginekologiju Sveučilišta Kalifornija, Medicinski fakultet Davis u Sacramentu, rekao je kako nije poznat način na koji spirala štiti od raka jajnika. "Jedna od mogućnosti je da neke žene koje imaju spiralu rjeđe imaju ovulaciju, što je vjerojatno mehanizam kojim oralni kontraceptivi smanjuju rizik od raka jajnika. Već je dugo poznato da je upotreba oralnih kontraceptiva bila povezana s 50% smanjenim rizikom od razvoja karcinoma jajnika, a poznato je i da povezivanje jajovoda također smanjuje rizik od raka jajnika. "

Spirala smanjuje rizik od raka jajnika

Leiserowitz, koji nije bio uključen u metaanalizu, složio se da je nedostatak podataka o trajanju uporabe spirale važno pitanje. "Ove studije ne daju vam informacije da bi razumjeli odnos doziranja." Leiserowitz se složio s Guntupallijem da bi želio da se spirala više spominje kao opcija za kontrolu rađanja. "Trenutno imamo razgovore s pacijenticama o upotrebi oralnih kontraceptiva u pokušaju da smanje rizik za rak jajnika. Dakle, posebno u žena koje imaju poznatu genetsku mutaciju, poput BRCA1 i BRCA2, ako još nisu spremne na redukcijsku operaciju, uporaba spirale mogla bi se spomenuti, bilo prije ili između trudnoća, " rekao je.

 

 

Obstet Gynecol. Objavljeno 2020.

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve