Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Ženama se nepotrebno ordiniraniju antibiotici za precijenjenu infekciju urinarnog trakta, dok se njihove spolno prenosive infekcije provlače neprimijećene, ukazuje nedavno istraživanju u hitnoj službi urbane akademske jedinice.

"Naša studija je odraz onoga što se događa u trenutnoj kliničkoj praksi u okruženju hitne službe uključujući odrasle žene 18-65 godina starosti, kod kojih se dijagnoza upale mjehura i empirijska terapija za upalu mjehur često daju čak iu odsustvu simptoma uroinfekcije, i bez nalaza urinokulture", napisala je Dr. Michelle T. Hecker iz MetroHealth Medical Center, Clevelandu, i njezini kolege u časopisu "Journal of Clinical Microbiology".

Nepotvrđeno postavljane dijagnoze uroinfekcije nije bilo samo čest uzrok nepotrebnih antibiotika, već također pridonosi propuštanju dijagnoze spolno prenosivih bolesti, jer 64% pacijenata s propuštenom dijagnozom spolno prenosive bolesti imale su dijagnozu upale mjehura, izvijestili su autori.

Znanstvenici su usporedili nalaze urina, urinokulture i DNA amplifikacijskih testova za gonoreju, klamidiju i trihomonijazu kod 264 žena, u dobi od 18 do 65 godine, koje su se javile u hitnu službu urbanog akademskog odjela u razdoblju od 2 mjeseca. Iako je kod ovih žena upala mjehura dijagnosticirana u 66% slučajeva, manje od polovice te žene (48%) imalo je pozitivan nalaz urinokulture, a više od polovice (57%) su dobila antibiotsku terapiju bez urinokulture.

Među sveukupno 23% žena koje su imale barem jedan pozitivan test na spolno prenosive bolesti, 37% (22 od 60 žena) nije dobilo tretman za svoju bolest u roku od 7 dana od pregleda, a kod 14 od tih 22 žena (64%) postavljena je dijagnoza uroinfekcije umjesto dijagnoze spolno prenosive bolesti.

Analiza urina nije bila normalne kod 92% svih žena u istraživanju, ali nije predvidjela i pozitivan nalaz urinokulture. Istraživači su utvrdili pozitivnu pretkazajući vrijednost abnormalnog nalaza urina od 41% i negativnu pretkazajući vrijednost od 76%.

"Na temelju naših i drugih podataka, vjerujemo da hitna služba treba vrednovati alternativna testiranja i strategije liječenja žena s [genitourinarnom] i nespecifičnom boli u trbuhu," napisala je Dr. Hecker i njezini suradnici.

Posebno je preporučeno smanjenje testiranja urina (sediment urina, traka) i povećanje broja urinokultura i testiranja na spolno prenosive bolesti.

 

J. Clin. Microbiol. 2015 [doi:10.1128/JCM.00670-15]


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve