Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Pojedinci sa supkliničkom hipertireozom su u povećanom riziku za prijelom kuka i druge prijelome, navode autori meta-analize.

Istraživači su ispitali podatke od 70,298 pojedinaca - 4092 sa subkliničkom hipotireozom i 2,219 sa subkliničkom hipertireozom - upisanih u 13 prospektivnih kohortnih studija.

Nakon prilagodbe za dob, spol i druge čimbenike rizika za prijelom, istraživači su otkrili da su osobe sa subkliničkom hipertireozom imali povećanje od 28% za rizik od bilo kojeg prijeloma i 36% veći rizik za prijelom kuka u odnosu na osobe s normalnom funkcijom štitnjače.

Supklinička hipertireoza, definirana kao razina TSH manja od 0,45 mIU / L s normalnom razinom fT4, je također povezana s porastom od 16% za rizik za prijelom nekralježnice, prema radu objavljenom online u znanstvenom časopisu "JAMA".

Muškarci sa supkliničkom hipertireozom su imali više od 3,5 puta povećani rizik za prijelom kralježnice, ali nije bio značajanog porasta kod žena.

Snižen TSH je bio povezan s višim stopama prijeloma, a analiza je pokazala povećanje od 61% rizika za prijelom kuka i više od 3,5 puta povećanje rizika za prijelom kralježnice među pojedincima s TSH manjim od 0,10 mIU / L.

Analiza nije dala vezu između supkliničke hipotireoze i rizika za prijelome te usporedbe rizika za prijelom kod pojedinaca liječenih tiroksinom i neliječenih ispitanika te također nije pokazala utjecaj terapije tiroksinom na ishod za prijelome.

"U prospektivnoj kohortnoj studiji, podaci o povezanosti supkliničke disfunkcije štitnjače i rizika za prijelom su u sukobu zbog uključivanja sudionika s kliničkom bolesti štitnjače i malog uzorka sudionika s funkcionalnim poremećajem štitnjače ili događajem prijeloma", napisali su Dr. Manuel R. Blum Bern iz Sveučilišne bolnice, Švicarska i međunarodni tim koautora.

Predložili su tri mehanizma kojima disfunkcija štitnjače može utjecati na rizik za prijelome.

"Prvo, hormoni štitnjače su pokazali da imaju učinak na osteoklaste i osteoblaste kada im je vrijednost u gornjoj normali ili u višku hormona štitnjače što dovodi do ubrzane koštane razgradnje sa gubitkom koštane mase i povećanog rizika za prijelom," napisali su.

Supklinička hipertireoza također može povećati rizik od padova koji utječu na mišićnu snagu i koordinaciju, a nadomjesci tiroksina također utječu na rizik za prijelom.

"Endogena supklinička hipertireoza može biti neotkrivena godinama, jer su simptomi supkliničke hipertireoze često nespecifični ili odsutni," napisali su autori. "Ova pojava ima potencijal da u duljem vremenu negativno djeluje na metabolizam kostiju."

Autori su naglasili ograničenje opservacijskih podataka; na primjer, da je funkcija štitnjače procijenjena samo na početku i da su neki pojedinci možda došli do disfunkcije štitnjače tijekom trajanja istraživanja, te nepostojanje jedinstvene definicije vrste prijeloma u skupinama.

Rekli su da njihova otkrića podržavaju trenutačne preporuke koje savjetuju da se svatko u dobi od 65 godina ili stariji, sa supkliničkom hipertireozom i TSH perzistentno nižim od 0,1 mIU / L, treba liječiti, a o liječenju treba razmisliti i kod onih pojedinaca s niskim TSH, ali još uvijek iznad 0,1 mIU / L.

 

 

JAMA 2015, [DOI: 10,1001 / jama .2015.5161]:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve