Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Zbog svojeg antiestrogenskog djelovanja, tamoksifen je najčešće upotrebljavani lijek u adjuvantnoj terapiji raka dojke. 

Unatoč ukupnom antiestrogenskom djelovanju, tamoksifen pokazuje estrogenske utjecaje na endometrij (sluznica maternice). Iz tog razloga ova terapija izaziva vrlo često točno definirane neželjene učinke: zadebljanje endometrija, stvaranje polipa, nepravilna krvarenja, a vrlo rijetko i rak endometrija. 

Analogno prirodnom ciklusu u kojem estrogenske efekte na određeni način poništava progesteron, istraživači s University of Leicester (UK) pratili su utjecaj intrauterinog uloška s progesteronskim hormonskim cilindrom (Mirena) na promjene sluznice maternice u postmenopauzalnih žena oboljelih od raka dojke koje u terapiji imaju tamoksifen. 
Ispitivana je i praćena grupa od 122 pacijentice koje su nakon operacije raka dojke liječene tamoksifenom najmanje godinu dana. Polovina ovih pacijentica praćena je redovitim pregledima, a polovina je dobila dodatnu terapiju: intrauterini hormonski sistem. On se inače koristi kod mlađih žena u kontracepcijske svrhe. Rezultat histeroskopske kontrole bili su izvanredni: niti jedna od žena koje su imale Mirenu nije imala zadebljani endometrij, niti je došlo do stvaranja polipa, a broj uterinih mioma je za 13% bio manji od kontrolne grupe.

Tamoksifen i Mirena

Znanstvenici upozoravaju da nije dobro stvoriti zaključke prije vremena; rutinska uporaba Mirene kod tamoksifenske terapije svakako mora biti ispitana studijski.
 

Lancet 2000 Nov 18; 356 (9243): 1698-9
Lancet 2000 Nov 18; 356 (9243): 1711-7

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve