Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Žene u post menopauzi mogu se boriti s valovima vrućine, popularno zvanim valunzima i noćnim znojenjem kroz trening s opterećenjem, pokazuje novo kliničko ispitivanje.

"Trening s opterećenjem već se uveliko preporučuje svim ženama, ali sada možemo vidjeti da može biti učinkovit i za valunge u menopauzi", rekla je dr. Emilia Berin sa Sveučilišta Linkoping u Švedskoj, koja je vodila istraživanje.

Hormonska terapija je najučinkovitiji tretman za valunge i noćno znojenje koje muče većinu žena tijekom menopauze, napisao Berinov tim u časopisu Maturitas. Neke studije sugeriraju da vježbanje može pomoći i pri smanjenju valunga, ali druge nisu potvrdile te rezultate.

Berin i njezine kolege su nasumice rasporedili 58 žena koje su imale najmanje četiri umjerena do jaka valunga ili noćno znojenje dnevno na 15 tjedana treninga s utezima ili u kontrolnu skupinu čije članice nisu promijenile svoju tjelesnu aktivnost. Niti jedna od sudionica studije nije redovito vježbala prije studije, a niti jedna nije koristila hormonsku terapiju u prethodna dva mjeseca.

Režim skupine za vježbanje je uključiva tri tjedna 45-minutnih treninga sa šest vježbi na spravama s otporom i dvije s utezima. Prve tri tjedna žene su radile s lakšim utezima, a zatim sa sve većim opterećenjima.

Skupina za vježbanje je prosječno imala 7,5 epizoda valunga ili noćnog znojenja dnevno na početku studije, a nakon 15 tjedana prosječno je bilo 4,4 epizode dnevno. Nije bilo gotovo nikakvih promjena u ispitanicama kontrolne skupine, koje su svakodnevno imale 6,6  valunga.

Program treninga je bio izazovan za sudionice studije, istaknuo je Berin u telefonskom razgovoru. "Fizički napori su bili intenzivniji nego što su do tada navikle. Morali smo ih ohrabrivati ​​da povećaju teret kako bi dobili učinke treninga", rekla je. "Nakon što su napredovale, uživale su i gotovo su sve nastavile vježbati nakon studije."

Trening s utezima može pomoći u smanjenju valunga

Buduća istraživanja trebala bi se baviti pitanjem može li trening s opterećenjem biti od koristi drugim skupinama koje pate od valunga, ali ne mogu ili ne žele uzimati hormone, uključujući pacijentice s rakom dojke i pacijente s rakom prostate na terapiji deprivacije androgena, dodala je Berin.

Žene u menopauzi (ili bilo tko) zainteresirane za pokretanje treninga s opterećenjem trebaju početi s lakšim teretima u prvom tjednu kako bi izbjegli ozljede, rekla je Berin. "Uzmite instrukcije da to naučite raditi kako treba, a zatim se ne bojte povećavati opterećenje."

"Žene koje nisu kandidati za hormonsku terapiju ili radije izbjegavaju hormone u menopauzi trebaju pokušati alternative za pomoć s valunzima, noćnim znojenjem i poremećajem spavanja", rekla je dr. JoAnn Pinkerton, izvršna direktorica NAMS -  Sjevernoameričkog društva za menopauzu i profesor na Zdravstvenom studiju Sveučilišta Virginia u Charlottesvillu, koja nije bila uključena u studiju.

"Vježba je pokazala mješovite rezultate za smanjivanje valunga u simptomatskih žena u menopauzi", rekla je Pinkerton. "Uzbudljivo je da je ovo najnovije istraživanje o 15-tjednom treningu s opterećenjem pokazalo smanjenje učestalosti i težine umjerenih i teških valunga kod žena u postmenopauzi", dodala je.

 

IZVOR: https://bit.ly/30zzylf  Maturitas.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve