Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Rizik da se intrauterini umetak (IUD) izbaci kada se umetne rano nakon što je žena rodila je povezan s vremenom umetanja, tipa IUD i načinu porođaja, napisano je u novoj meta-analizi objavljenoj u "Obstetrics & Ginecology." Ekspulzija se dogodila znatno češće ako je IUD bio postavljen odmah nakon poroda, navodi se u studiji.Vaginalni porođaj i umetak s levonorgestrelom - za razliku od bakrenog - također su bili povezani s većim rizikom od ekspulzije. Razlike u kvaliteti i heterogenosti studija u metodama i prikupljanju podataka, međutim, isključuju procjenu drugih čimbenika koji bi se mogli odnositi na stope IUD ekspulzije.

"Nismo mogli ispitati potencijalne čimbenike za ekspulziju IUD, kao što su iskustvo pružatelja zdravstvenih usluga, tehnika umetanja ili ultrazvučna upotreba jer studije nisu dosljedno izvijestile o tim varijablama", napisali su Tara C. Jatlaoui, MD, MPH, iz Centra za kontrolu bolesti i Prevencija, Atlanta, Georgia i kolege u svom članku.

"Budući da se naša analiza usredotočila na čimbenike na razini studije, nismo uspjeli ispitati potencijalne čimbenike na razini bolesnica kao što su dob, paritet i status dojenja, što također može utjecati na ekspulziju". Stopa ekspulzije se razlikuje po vremena postavljanja, načina porođaja i vrsti IUD.

Istraživači su pretraživali PubMed, Cochrane knjižnicu i ClinicalTrials.gov od 1974. do 2018. godine za studije o umetanju IUD nakon porođaja koje su izvijestile o stopama ekspulzije. Koristili su zajedničke analize kako bi identificirali stope ekspulzije i relativni rizik u 48 studija koje su ispunile kriterije iz 1134 zapisa koji su prvobitno odabrani. Kvaliteta studija uvelike se mijenjala, pa su u skladu s tim napravili prilagodbe. Stopa ekspluzije je bila najniža, na 1,9%, s "intervalima" umetanja IUD-a koji su umetnuti najmanje 4 tjedna nakon poroda. Za usporedbu, 10% IUD koji su umetnuti unutar prvih 10 minuta nakon vaginalnog porođaja (neposredno) bili su izbačeni, kao i 29,7% onih koji su umetnuti između 10 minuta i 4 tjedna nakon porođaja (rani).

Ove stope su rezultirale podešenim relativnim rizikom (aRR) ekspluzije više od sedam puta većim za neposredno postavljanje (aRR, 7.63) i šest puta većim za rano postavljanje (aRR, 6.17) u usporedbi s postavljanjem u intervalu.

Stope ekspulzije variraju i po načinu porođaja i tipu IUD. Žene koje su rodile vaginalno su imale oko pet puta veću vjerojatnost da će doživjeti ekspulziju IUD unutar 4 tjedna nakon poroda u usporedbi s onima koje su imale carski rez. IUD koji su sadržavali levonorgestrel su imali gotovo dvaput veću vjerojatnost za ekspulziju u usporedbi s CuT380A IUD, ali varijacije su se dogodile i između različitih vrsta bakrenih IUD. CuT200 je imala 42% veći rizik, a Cu7 je imala 79% niži rizik od ekspulzije u usporedbi s CuT380A.

Međutim, ove udružene stope su zanemarile veliku varijaciju vidljivu u studijama: stope ekspulzije su varirale od 0% do 46,7%, povećavajući se s povećanjem trajanja praćenja. Primjerice, studije s najmanje 6 mjeseci praćenja su imale prosječnu stopu ekspluzije 18,4% u usporedbi s prosječnim 7,3% u studijama s manje od 3 mjeseca praćenja.

Umetanje spirale rano nakon poroda

Zemljopisna varijacija

Neke varijacije su povezane s geografijom. "Istraživanja iz Afrike (n = 4), Europe (n = 3), Istočnog Mediterana (n = 7) i Jugoistočne Azije (n = 9) su prikupile postotak ekspulzije od 2,2%, 3,8%, 6,3% i 6,4 %, dok su tri studije iz Južne Amerike imale stope od 32,7% ", navode autori.

Stopa ekspulzije iz 20 studija u Sjevernoj Americi bila je 11,3% u usporedbi s 15,8% iz dvije studije na Zapadnom Pacifiku.

Jedno od najvećih ograničenja analize, kažu autori, jest heterogenost studija u definiranju IUD ekspulzija, dijagnostički kriteriji izvješćivanja i način određivanja je li ekspulzija nastupila. Neka se ispitivanja oslanjaju na posjet klinici, dok su se drugi oslanjali na izvješće od pacijentica ili pregled tablice. Studije također nisu dosljedno izvijestile koliko je dugo nakon umetanje došlo do ekspulzije.

 

Obstet Gynecol. 2018;132:895-905.

Povezane teme

  Novosti - Sve