Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene s rakom dojke često ne znaju kakvu vrstu tumora imaju, pokazuje nova studija.

To nije nužno povezano s lošijim rezultatima, ali veće razumijevanje bi moglo pomoći ženama u odluci o načinu liječenja i uzimanju lijekova prema uputama, rekla je dr. Rachel Freedman iz Dana-Farber Cancer Institute u Bostonu. Također je rekla da su oboljeli od raka koji razumiju osnove svog liječenja općenito zadovoljniji s liječenjem.

"Nitko po mom saznanju, nije se interesirao za to koliko netko zna o vlastitoj bolesti", dodala je. Za novo istraživanje, objavljeno 26. siječnja u časopisu Cancer, Freedman i njeni kolege su ispitali 500 žena s karcinomom dojke iz sjeverne Kalifornije o njihovim tumorima dojke su bili dijagnosticirani između 2010. i 2011. godine.

Sudionice su pitali o gradusu tumora, stadiju i statusu estrogenskih i i HER2 receptora. Pedeset i pet posto žena su znale status estrogenskih receptora tumora, a oko trećine je znalo HER2 status. Oko trećine je reklo da znaju gradus tumora, a 82% žena je izjavilo da zna stadij svog tumora.

Na temelju njihovih zdravstvenih kartona, samo 56% žena je navelo pravilan status estrogena, 58% je navelo pravilan HER2 status i 57% je navelo pravilan stadij. Samo jedna od pet žena je navelo korektan gradus. Sve u svemu, samo je 8% žena točno odgovorilo na sva četiri pitanja, ali nedostatak znanja je bio izraženiji kod žena pripadnica manjina, izvijestili su istraživači.

"Nismo uočili razliku po rasi i nacionalnosti", kazala je Freedman. "Ono što je stvarno korisno u istraživanjima je uočiti problem koji je rješiv.", rekla je Freedman. "Važno je da možete informirati i obrazovati ljude te podići svijest o tome što možete učiniti."

Dr. Michelle Shayne (James P. Wilmot Cancer Center na Sveučilištu Rochester School u Rochesteru, New York), koja nije bila uključena u studiju, je rekla: "pacijentice oboljele od raka dojke u cjelini su vrlo inteligentna skupina pojedinki. " Rekla je da one "imaju tendenciju puno čitati i donijeti puno članaka onkolozima s puno pitanja", pa su je rezultati studije iznenadili.

Rezultati pokazuju da onkolozi moraju prilagoditi razgovor o liječenju karcinoma pojedinim pacijenticama, rekla je. One koje se izliječe od raka bi trebale dobiti detaljne informacije o svojem tumoru zbog buduće medicinske skrbi.

Freedman je rekla da u svojoj praksi pokušava objasniti pacijenticama detaljnije sve o tumoru, zapisivati pojedinosti na taj način da i one razumiju. "Mislim da takav postupak podiže svijest o tom pitanju", rekla je. "Moramo podizati vlastitu svijest o svemu ovome jer to može biti veći problem nego što smo ranije mislili."

 

IZVOR: http://bit.ly/1gaOuII
Cancer 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve