Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Rh inkompatibilnost / nepodudarnost označuje u strogom smislu raznolikost ili neslaganje u pogledu prisutnosti ili odsutnosti Rh antigena na majčinim i fetalnim eritrocitima. Uobičajeno ovaj pojam podrazumijeva i prisutnost protutijela u krvi Rh negativne majke koja su u stanju prolaziti kroz placentarnu barijeru i vezivati se za fetalne eritrocite, te izazivati njihovo raspadanje i razaranje što se označuje pojmom hemoliza fetalnih eritrocita.

Raspadanje fetalnih eritrocita izaziva fetalnu anemiju i visok porast bilirubina u fetalnoj krvi. Kod izrazite anemije nagomilava se tkivne tekućine u organima i pod kožom fetusa, što se označuje pojmom fetalni hidrops. Bilirubin iz raspadnutih eritrocita može se taložiti u dubokim jezgrama mozga i izazvati njihovo teško oštećenje.Ovo je puna slika bolesti koja se naziva hemolitička bolest fetusa / Morbus hemoliticus fetalis i koja se, na sreću, danas veoma rijetko viđa.

Još tijekom trudnoće vrlo male količine fetalnih eritrocita dolaze u majčinu krv. Daleko veći kontakt između fetalnih eritrocita i majčine krvi dešava se tijekom porođaja. Majčin imunološki sustav reagira pri susretu s fetalnim eritrocitima stvaranjem protutijela protiv onih antigena na fetalnim eritrocitima koje majčini eritrociti ne posjeduju. Otuda je sasvim jasno da Rh inkompatibilnost nastaje samo ukoliko se krvna grupa sadržana na fetalnim eritrocitima razlikuje od one prisutne na majčinim eritrocitima.

Razlikuje se nekoliko sustava antigena u kojima može doći do imunizacije majke. To su Rh sustav, ABO sustav i rjeđe Kell, Duffy i MNSs sustav. Sam Rh sustav karakteriziraju antigeni Cc, Dd i Ee. Tako su moguće konstelacije CC, cc, Cc, DD, dd, D.d., EE, ee i Ee. Osobe koje imaju D antigen bilo u kombinaciji DD ili Dd na eritrocitima označene su kao Rh pozitivne.

 

Rh inkompatibilnost

Učestalost Rh pozitivnih osoba u općoj populaciji iznosi 82%. Nasuprot tomu, jedna osoba je Rh negativna ukoliko ima prisutna oba dd antigena. Rh inkompatibilnost nastaje samo u slučaju kada je majka Rh negativna (dd konstelacija), a fetus Rh pozitivan (DD ili Dd). Ovakova konstelacija nalazi se u oko 10% svih trudnoća, a do Rh imunizacije dolazi tek u 0.5-1% trudnoća. 

Određivanje prisutnosti antieritrocitnih protutijela u majčinoj krvi obvezni je dio antenatalne skrbi trudnica. Ovaj test (indirektni Coombsov test ili antiglobulinski test) obavlja se kod prvog pregleda trudnice i određivanja krvne grupe, a potom se kontrolira kod Rh pozitivnih trudnica u 32. tjednu trudnoće. Kod Rh negativnih trudnica druga pretraga obavlja se u 24. tjednu i treća pretraga u 32. tjednu trudnoće. Ukoliko ova pretraga ukazuje na prisutnost antieritrocitnih protutijela u titru višem od 1:8 i ovaj titar raste napredovanjem trudnoće, postoji sumnja na hemolitičku bolest fetusa. U takovim slučajevima radi se amniocenteza i određuje razina bilirubina u plodnoj vodi. Po potrebi punktira se pupčana arterija (kordocenteza) i određuje razina hemoglobina i prisutnost anemije u fetusa. 

Fetalni hidrops nastupa kod pada razine hemoglobina ispod 40 g/l. Već nakon 20. tjedna trudnoće može se u specijaliziranim centrima poduzeti intrauterina transfuzija kompatibilne krvi. Količina krvi koja se transfundira varira između 40 i 120 ml, ovisno o stadiju trudnoće i veličini fetusa. Liječenje se obično ponavlja svaka 2 tjedna do navršenih 34. tjedna trudnoće, kada se trudnoća dovršava carskim rezom. 

Niti kod jedne druge bolesti u trudnoći nisu postignuti tako dobri rezultati kao kod Rh inkompatibilnosti. Redovita antenatalna skrb, ultrazvučni pregledi i određivanje bilirubina u plodnoj vodi, kao i porod ovisno o stanju fetusa i visini trudnoće snizili su pre- i perinatalnu smrtnost djece kod Rh inkompatibilnosti na 0.05-0.1 promil. Ovdje se osobiti značaj pripisuje imunoprofilaksi kod Rh negativnih trudnica koja se provodi unutar 72 sata od porođaja Rh pozitivnog djeteta. 

U mnogim zemljama zaštitna injekcija daje se i tijekom trudnoće, osobito kod krvarenja u trudnoći (prijeteći spontani pobačaj, placenta previja), kod provođenja metoda prenatalne dijagnostike (biopsija korionskih resica, amniocenteza) i preeklampsije. Imunoprofilaksa (zaštitna injekcija) kod Rh negativnih trudnica podrazumijeva primjenu imunoglobulina protiv Rh pozitivnih fetalnih eritrocita (Anti-D imunoglobulini). Ovi imunoglobulini vezuju se na fetalne eritrocite u majčinoj krvi i razaraju ih prije nego što reagira majčin imunološki sustav stvaranjem vlastitih protutijela koja bi onda osobito pogibeljna bila za bebu u sljedećoj trudnoći.


 

Poliklinika Harni

Povezane teme