Datum zadnje izmjene: 16. 07. 2024.

Žene koje su najviše slijedile mediteransku prehranu imale su 20% manji rizik od rane smrti u usporedbi s ostalima koje su imale drugačiji izbor prehrane, prema novoj studiji koju su vodili istraživači Harvard Medical School.

Kada su istraživači pokušali razumjeti kako je prehrana mogla utjecati na ženska tijela da im produže život, pronašli su manje znakova problema u krvi i drugim tjelesnim tekućinama žena koji su obilježja dijabetesa i srčanih problema.

Zanimljivo je da su se znakovi zdravog funkcioniranja tijela koji su najviše povezani s dugim životom razlikovali od onih mjerenih standardnim krvnim pretragama tijekom godišnjeg pregleda. Varijacije u standardnoj ploči kolesterola kod žena ili u provjerama glukoze koje provjeravaju dijabetes bile su samo minimalno povezane s ranom smrću, izvijestili su istraživači.

Umjesto toga, druge mjere biomarkera bile su puno prediktivnije, posebice znakovi upale i razine homocisteina i alanina. To su dvije vrste aminokiselina koje su male molekule koje se nazivaju metaboliti. Oba su povezana s problemima srca i metabolizma.

"Za žene koje žele živjeti dulje, naša studija kaže da paze na prehranu", rekla je u izjavi viša autorica Samia Mora, dr. med., profesorica medicine na Harvardu i kardiologinja u Brigham and Women's Hospital u Bostonu. Dobra je vijest da bi slijeđenje mediteranskog prehrambenog obrasca moglo rezultirati smanjenjem rizika od smrti za otprilike četvrtinu tijekom više od 25 godina, s prednostima i za rak i kardiovaskularnu smrtnost, glavne uzroke smrti žena (i muškaraca) u SAD-u i globalno."

Mediteranska prehrana usredotočena je na hranu biljnog podrijetla poput povrća, voća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, s maslinovim uljem kao primarnim izvorom masti. Uključuje umjerene količine ribe, peradi, mliječnih proizvoda i jaja te poziva na rijetko jedenje crvenog mesa, slatkiša ili prerađene hrane.

Za potrebe studije znanstvenici su analizirali 25 godina zdravstvenih podataka za više od 25.000 žena koje žive u SAD-u. Žene su davale detaljne informacije o tome što su jele gotovo tri godine, a istraživači su nakon toga analizirali njihove zdravstvene kartone.

Na početku istraživanja sve su se žene smatrale zdravima, a prosječna dob bila je oko 55 godina. U sljedećih 25 godina umrlo je gotovo 3900 žena. Glavni uzroci smrti u skupini bili su bolesti srca i rak. Žene koje su izjavile da se najviše pridržavaju mediteranske prehrane imale su 23% smanjen rizik od rane smrti zbog bilo kojeg uzroka.

Istraživači su upozorili da je njihovo istraživanje ograničeno zbog nedostatka raznolikosti među proučavanim ljudima, uglavnom sredovječnim i starijim, dobro obrazovanim bijelim ženama.

 

 

Mediterranean Diet Linked to Longer Life Among Women - Medscape - June 04, 2024.

Dr.Vesna Harni

Povezane teme