Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

Iako se likovi mogu promijeniti, ponavljajući krug otrovnog ponašanja može se prenositi s generacije na generaciju. Obiteljska drama može izgledati i zvučati drugačije iz generacije u generaciju, ali rezultati djelovanja svih otrovnih roditelja nevjerojatno su slični: bol i patnja. Fraza "prekidanje kruga" originalno je povezana sa zlostavljanjem djece - sa sprječavanjem da odraslo zlostavljano dijete zlostavlja svoju djecu. Taj termin je proširen na sve oblike nasilja. 

Prekidanje kruga znači prestati se ponašati kao žrtva, ili kao zlostavljajući ili nesposoban roditelj. Više nećete igrati ulogu bespomoćnog, ovisnog djeteta pred svojim partnerima, djecom, prijateljima, kolegama, nadređenima ili roditeljima. I možete si pomoći kad se sukobite sa svojim supružnikom ili djecom na način koji vas posramljuje. Iako promjene koje činite započinju s vama samima, vidjet žete da će posljedice biti puno šire. Prekidanjem kruga, štitite svoju djecu od otrovnih uvjerenja, pravila i iskustava koja su obojila vaše djetinjstvo. Možda čak mijenjate prirodu obiteljskih odnosa nadolazećih generacija. Jedan od najefikasnijih načina prekidanja kruga je da se obvežete da ćete biti emocionalno dostupniji svojoj djeci nego što su vaši roditelji bili vama. 

Jedno od obilježja otrovnih roditelja je da se rijetko ili nikad ne ispričaju za svoje destruktivno ponašanje. Zato je vaša isprika ljudima koje ste povrijedili - pogotovo vašoj djeci - važan dio prekidanja kruga. Možda to doživljavate kao neugodnost ili znak slabosti. Možda se bojite da će isprika umanjiti vaš autoritet, ali sam se uvjerila da će vas djeca još više poštovati zbog nje. Čak i dijete može osjetiti da je dobrovoljna isprika znak karaktera i hrabrosti. Iskrena je isprika jedna od najiscjeljujućih aktivnosti koje ćete poduzeti, a koje prekidaju krug nasilja.

Kada se ispričate svojoj djeci, učite ih da vjeruju svojim osjećajima i percepciji. Zapravo govorite: "Stvari koje sam učinio, za koje si mislio da nisu dobre, doista nisu dobre. Imao si pravo tako se osjećati". Također im pokazujete da ste spremni preuzeti odgovornost za svoje pogreške. Poruka se sastoji u tome da je u redu da i vaša djeca griješe, sve dok za to preuzimaju odgovornost. Time što ste se ispričali, jasno im pokazujete ponašanje puno ljubavi. Imate tu moć promijeniti sudbinu svoje djece. Kad se oslobodite naslijeđa krivnje, mržnje prema samima sebi i ljutnje, također oslobađate i svoju djecu. Kad prekinete obiteljske obrasce i začarani krug, svojoj djeci dajete neprocjenjiv dar, a i njihovoj djeci i unucima. I tako kreirate budućnost.

Prekidanje kruga

Kao i većina odrasle djece otrovnih roditelja možda znate, na intelektualnoj razini, da ukoliko do sada niste dobili emocionalnu podršku od svojih roditelja, da je vjerojatno nikada nećete niti dobiti. Ali to razumijevanje rijetko dođe do emocionalne razine. Dijete u vama se vjerojatno još uvijek nada da će jednog dana njegovi roditelji - bez obzira na to koliko ograničeni bili - uvidjeti koliko ste prekrasni i dati vam svu svoju ljubav. Možete biti izrazito odlučnima iskupiti se za svoje zločine, iako niste sigurni koje su optužbe, ali kad odete svojim otrovnim roditeljima po pažnju i potvrdu koja vam je nedostajala dok ste bili dijete, to je kao da idete po vodu na prazan izvor. Vratit ćete se praznih ruku. 

Ljubav je više od osjećaja. Ono što otrovni roditelji nazivaju "ljubavlju" rijetko se može prevesti na brižno ponašanje puno ljubavi. Većina je odrasle djece otrovnih roditelja odrastala s osjećajem ogromne zbunjenosti u vezi sa značenjem i osjećajima ljubavi. Njihovi su roditelji njima radili loše stvari u ime ljubavi. Oni shvaćaju ljubav kao nešto kaotično, dramatično, zbunjujuće i često bolno - nešto zbog čega su se trebali odreći svojih snova i želja. Očito je da ljubav to nije. 

Ljubav vas ne iscrpljuje, ne izbacuje iz ravnoteže, ne stvara osjećaj mržnje prema samome sebi. Ljubav ne boli, zbog nje se osjećamo dobro. Ljubav njeguje vašu emocionalnu dobrobit. Kada vas netko voli, osjećate se prihvaćeno, zbrinuto, cijenjeno i poštovano. Iskrena ljubav stvara osjećaj topline, ugode, sigurnosti, stabilnosti i unutarnjeg mira. Kada napokon shvatite što je ljubav, možete shvatiti i da je vaši roditelji nisu mogli ili nisu znali pokazati. To je jedna od najtužnijih istina koju ćete morati prihvatiti. Ali kad jasno definirate i prihvatite ograničenja svojih roditelja, i gubitke koje ste imali zbog njih, otvarate vrata drugim ljudima da uđu u vaš život, onima koji će vas voljeti na način na koji to zaslužujete - na pravi način. 

Proces odrastanja nije linearan. Ići ćete gore, dolje, naprijed, nazad i uokolo. Očekujte da ćete se spoticati, da ćete griješiti. Nikad nećete u potpunosti biti oslobođeni tjeskobe, straha, krivnje i zbunjenosti. Nitko nije. Ali ti vas demoni više neće kontrolirati. To je ključ uspjeha. Kako budete dobivali sve više kontrole nad prošlim i sadašnjim odnosom s roditeljima, otkrit ćete da će se vaši drugi odnosi, pogotovo vaš odnos s vama samima, izrazito poboljšati. Bit ćete slobodni, možda po prvi put, uživati u vlastitom životu.
 

 

Dr.Susan Forward psihoterapeut & Craig Buck, "Otrovni roditelji"


Društvo roditelja BIOS, Zagreb & Hrvatska udruga za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja

Povezane teme