Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Redovita uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova i nešto manje uporaba acetaminofena, povezana je sa smanjenim rizikom nastanka raka jajnika, ukazuju rezultati populacijskog ispitivanja. Istraživači ipak navode, da je put do preporuke za uporabu ovih lijekova radi preventivnog učinka u nastanku raka jajnika, još uvijek dugačak.

U istraživanju, žene koje su koristile bilo koji od lijekova iz ove skupine tijekom perioda od 5 godina prije postavljanja dijagnoze imale su 28% manji rizik nastanka raka jajnika u odnosu na žene koje nisu rabile ove lijekove. Najveći pad rizika bio je povezan s uporabom aspirina i iznosio je - 37%.

"Rezultati ranijih ispitivanja na ovu temu su kontroverzni", navode znanstvenici iz "Duke University Medical Center" u Durhamu, North Carolina. "U novijoj, ranije objavljenoj meta-analizi, istraživači nisu našli smanjenje rizika raka jajnika pri uporabi ovih lijekova. Međutim, nije sasvim sigurno da su svi podatci rabljeni u tom istraživanju bili i pogodni za takovu kombiniranu analizu, navode autori.

Aktualno istraživanje, objavljeno u siječanjskom broju znanstvenog časopisa Epidemiology, uključivalo je 586 žena s rakom jajnika i 627 kontrolnih ispitanica, kod kojih je istraživana uporaba analgetičkih lijekova tijekom ranijih 5 godina. Žene koje su redovito koristile analgetike tijekom najmanje 3 mjeseca označene su kao "korisnice", dok su ostale ispitanice svrstane u skupinu "nekorisnica".

Kako je već spomenuto, kod korisnica analgetika je registrirano 28% manje slučajeva raka jajnika u odnosu na "nekorisnice". Smanjenje rizika uz uporabu acetaminofena je bilo nešto manje i iznosilo je - 22%.

Znanstvenici navode da način na koji bi nesteroidni protuupalni lijekovi mogli smanjivati rizik raka jajnika vjerojatno uključuje "protuupalni učinak". Kod uporabe acetaminofena, mehanizam zaštitnog djelovanja je manje jasan, ali bi isto tako mogao uključivati protuupalni učinak, iako mnogo manje nego skupina nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Činjenica da je i ranije istraživanje također pokazalo zaštitni učinak pri uporabi acetaminofena ukazuje da se radi o "realnom" nalazu.

Autori naglašavaju kako aktualno istraživanje podržava inverzni odnos između uporabe analgetika i rizika nastanka raka jajnika, ali da s ovim ispitivanjem niti u kojem slučaju nije zaključena ova tema.

U traženju odgovora koji će potvrditi vezu između različitih pitanja, kao što su optimalna vrsta lijeka i optimalna doza, te trajanje uporabe kako bi se ostvarila opisana dobrobit, nužna su daljnja istraživanja i epidemiološke studije, te klinička ispitivanja.


Epidemiology 2006;17:104-107.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve