Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Grčki znanstvenici upućuju na moguću dublju povezanost autoimune bolesti štitnjače i raka dojke.

Pojava autoimunog tireoiditisa ispitivana je kod 310 ispitanica s rakom dojke, 100 ispitanica s dobroćudnim bolestima dojke, kao i 190 ispitanica bez poznatog oboljenja dojke. Pri tome su korištene standardne metode ispitivanja: klinički pregled, ultrazvučni pregled dojke, određivanje razine protutijela protiv štitnjače u serumu, kao i punkcija štitnjače.

Autoimuna bolest štitnjače nađena je kod 136 od 310 ispitanica koje su bolovale od raka dojke (43%) što je dvostruko veća učestalost u odnosu na pacijentice s dobroćudnim bolestima dojke ili zdrave ispitanice.

Pri tome su kod 95 pacijentica pronađena protutijela protiv štitnjače u serumu, a kod 19 pacijentica je nalaz punktata štitnjače ukazivao na autoimunu bolest ovog organa.

Kod 22 pacijentice su oba testa bila pozitivna: u serumu su dijagnosticirana protutijela protiv štitnjače, a nalaz punktata je ukazivao na autoimunu bolest štitnjače. Ukupno su kod 117 ispitanica dijagnosticirana vlastita protutijela protiv štitnjače (38%), za razliku od očekivanih nalaza kod pacijentica s dobroćudnim bolestima dojke (19%), kao i kod zdravih ispitanica iz kontrolne skupine (18%).

Rezultati grčkih znanstvenika ukazuju na statistički značajno povećanje incidencije autoimune bolesti štitnjače kod žena s rakom dojke, koja raste usporedno sa stadijem bolesti.
 

E J Surg Oncol 2001; Vol 27 (7): 626-630

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve