Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Žene kod kojih je iz bilo kojeg razloga rađena histerektomija - odstranjena maternica, bez obzira da li su istodobno odstranjeni i jajnici, izložene su povišenom riziku javljanja raka štitnjače tijekom prve dvije godine od operacije, upozoravaju finski znanstvenici.

Istraživači iz finskog sveučilišta Tampere u Turku uočili su još u radovima objavljenim ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća povećanu učestalost javljanja raka štitnjače kod pacijentica kod kojih su odstranjeni maternica i jajnici.

Ono što nije bilo jasno je, postoji li rizik i kod pacijentica kod kojih nisu bili odstranjeni jajnici.

Finska studija obuhvatila je 17.900 pacijentica kod kojih je izvršena histerektomija u razdoblju između 1986. i 1995. godine. Tijekom razdoblja praćenja registrirano je 118 slučajeva raka štitnjače više od očekivanih 85 slučajeva.

Histerektomija je, neovisno o tome da li su pri istom operativnom zahvatu odstranjeni i jajnici, povezana s povišenim rizikom nastanka raka štitnjače od gotovo 40%.

Najveća incidencija raka štitnjače bila je tijekom prvih pola godine pa sve do jednu i pol godinu nakon operacije. U ovom razdoblju je učestalost javljanja raka štitnjače kod žena kod kojih je odstranjena maternica bila čak dvostruko veća u odnosu na opću populaciju.

Podaci o povezanosti raka štitnjače i nepravilnosti menstruacijskog ciklusa, prije svega nepravilnih krvarenja koja su najčešći razlog za odstranjenje maternice, ukazuju kako bi obje vrste bolesti i stanja mogle imati zajedničku podlogu.

Studija finskih znanstvenika jasno ukazuje koliko su važna ispitivanja i pretrage štitnjače kod žena koje imaju problema s nepravilnim krvarenjima.

 

Am J Obstet Gynecol 2003; 188: 45-48


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve