Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Nalazi francuske studije upravo objavljene u uglednom znanstvenom časopisu The American Journal of Epidemiology ukazuju kako je glavni rizični čimbenik u nastanku izvanmaternične trudnoće pored obolijevanja od spolno prenosivih bolesti i aktualno pušenje.

Rizik nepredviđenih komplikacija u trudnoći raste i kod pacijentica koje su prethodno imale namjerni prekid trudnoće.
Upalna bolest zdjelice (pelvic inflammatory disease) bila je u ovoj studiji vezana s gotovo tri i pol puta povećanim rizikom nastanka ektopične trudnoće.

Slično tome, žene koje su pušile 20 i više cigareta dnevno imale su čak četiri puta povišen rizik nastanka ektopične trudnoće u odnosu na žene koje nisu nikada pušile.

Nalazi francuskih znanstvenika temelje se na praćenju podataka iz 803 ektopične trudnoće, registrirane u Francuskoj u razdoblju između 1993. - 2.000 godine, uspoređivanih s 1.683 normalna porođaja.

Rizik nastanka ektopične trudnoće bio je izrazito povišen u žena koje su ranije imale mikrokiruški zahvat na jajovodima. Istraživači podvlače da ranija kirurgija jajovoda nije sama po sebi značajan čimbenik u nastanku ektopične trudnoće, koliko je to upalna bolest zdjelica i posljedice koje ovaj upalni proces ostavlja.

Ostali rizični faktori od značaja za ektopičnu trudnoću su životna dob, prethodni spontani ili namjerni pobačaji, neplodnost, puknuće crvuljka, kao i prethodna upotreba intrauterinog uloška - popularne "spirale".

Sveukupno, kod oko 76% ektopičnih trudnoća moguće je identificirati rizične faktore u njihovom nastanku. Razlog nastanka velikog dijela ektopičnih trudnoća ostaje nepoznat.

Obzirom na usku povezanost koja je nađena između ektopičnih trudnoća i neplodnosti, odnosno ektopičnih trudnoća i spontanih pobačaja, francuski tim pretpostavlja kako bi se ovdje moglo raditi i o nepoznatim zajedničkim rizičnim faktorima koje bi trebalo dalje istraživati.

Stručnjaci iz područja javnog zdravstva naglašavaju važnost utjecaja pušenja u nastanku ektopičnih trudnoća.

Ektopična trudnoća označava razvitak trudnoće izvan maternične šupljine. Najčešća lokacija ektopične trudnoće je jajovod, daleko rjeđe lokacije su jajnik ili bilo koji dio trbušne šupljine. Računa se da se na 100 porođaja javlja otprilike 1 izvanmaternična trudnoća.

Svaka izvanmaternična trudnoća predstavlja životnu opasnost za jednu ženu. Najveća opasnost se sastoji u obilnom krvarenju u trbušnu šupljinu i šoku uslijed iskrvarenja.

 

Am J Epidemiol 2003; 157: 185-194


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve