Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Rizik cervikalnih neoplazmi visokog stupnja manji je kod korisnica bakrenih intrauterinih uložaka / Cu IUD, u usporedbi s korisnicama intrauterinog uloška koji oslobađa levonorgestrel / LNG-IUS, pokazalo je retrospektivno istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology.

"Bakreni i hormonalni intrauterini ulošci mogu imati različite fiziološke učinke na ženski genitourinarni sustav. Posljedično, rizik od cervikalnih novotvorina može biti različit za korisnice bakrenih i hormonskih spirala", rekao je dr. Matthew E. Spotnitz sa Irving medicinskog centra Columbia sa sveučilišta u New Yorku City, glavni autor studije.

Studije iz 1980-ih povezale su bakrene spirale s nižim rizikom od raka grlića maternice, naveli su dr. Spotnitz i njegov tim u svom izvješću. Većina ovih istraživanja provedeno je prije nego što su hormonalne spirale postale dostupni, dodaju, a prije svega su uključivala žene s bakrenim ili inertnim intrauterinim uloškom.

Ioni bakra smanjuju infekciju humanim papiloma virusom / HPV, dok levonorgestrel može pomoći u širenju HPV infekcije snižavanjem lokalnog imuniteta, napominju autori. Autori su analizirali 10,674 žena koje su stavile IUD u svom medicinskom centru, a podaci su pretvoreni u zajednički model koji koristi OHDSI - Observational Health Data Sciences and Informatics mreža.

U skupine s bakrenom i hormonskom spiralom uključene su 8,274 i 2,400 pacijentica. Bilo je 114 cervikalnih neoplazija, uključujući 77 (0.9%) u skupini s bakrenom spiralom i 37 (1.5%) u skupini s hormonskom spiralom.

Koristeći analizu podudarnosti, autori su identificirali podudarne skupine uključujući 7,114 korisnice bakrene spirale i 2,174 korisnice hormonske spirale, čija je stopa neoplazije visokog stupnja grlića maternice bila 0.7%, odnosno 1.8%. Relativni rizik bio je manji za 62% za korisnice bakrenih spirala u odnosu na korisnice hormonskih spirala..

Bakrena spirala smanjuje rizik cervikalne neoplazije

"Naša otkrića mogu pomoći pacijenticama i zdravstvenim djelatnicima u donošenju informiranih odluka o tome jesu li koristi hormonskog IUD u usporedbi s upotrebom bakrenog IUD veće od rizika", rekao je dr. Spotnitz.

Primijetio je da su intrauterini ulošci sve više postali popularniji tijekom posljednje dvije godine, pri čemu upotreba bakrene spirale ostaje konstantna, dok se primjene hormonalne spirale povećava. "Rastuća popularnost hormonalnih intrauterinih uložaka može biti povezana s činjenicom da smanjuju bol i krvarenje menstruacije", rekao je.

 

IZVOR: https://bit.ly/2u7yM3B

Obstetrics & Gynecology, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve