Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Istražujući učestalost pojave višeplodnih trudnoća, švedski znanstvenici su došli do interesantnih zapažanja. Dodatak folne kiseline prehrani snižava mogućnost nastanka embrionalnih oštećenja, a mogao bi biti razlogom učestalije pojave višeplodnih trudnoća. Pojava višeplodnih trudnoća s druge strane je povezana s rizikom prijevremenog porođaja, niže porođajne težine djeteta, kao i cerebralnih oštećenja.

Folna kiselina, kao što je dokazano u mnogobrojnim znanstvenim studijama, ukoliko se uzima prije začeća, kao i u prvim tjednima trudnoće, snižava rizik nastanka defekata neuralne cijevi, prije svega spine bifide. U ovome se najdalje otišlo u SAD, gdje se folna kiselina dodaje svim žitaricama i brašnu, što je od 1998. godine rezultiralo padom incidencije spine bifide od 18%. Ovi podaci motiviraju i druge države da pokrenu istu praksu.

Znanstvenici s Tornblad Institute u Lundu (Švedska) zaoštravaju svojim radom rasprave na ovu temu. Troškovi dodatka folne kiseline daleko nadilaze dobrobit ovog postupka, osobito u zemljama gdje je spina bifida relativno rijedak fenomen. U svom radu znanstvenici su pratili reprodukciju 2.569 žena koje su uzimale folnu kiselinu. U ovoj grupi pacijentica učestalost višeplodnih trudnoća iznosila je 2.6% što je statistički značajno više nego u općoj švedskoj populaciji, gdje učestalost višeplodnih trudnoća iznosi 1.5%.

Razlog pojavi ove razlike nije jasan. Pokušavaju se pratiti drugi razlozi pojave višeplodnih trudnoća - kao što su starost trudnice i postupci umjetne oplodnje, u kojima je daleko veća šansa za višeplodnu trudnoću. Raspravlja se o mogućem utjecaju folne kiselina na nastanak višestrukih ovulacija ili implantaciju više od jednog jajašca.

Ukoliko folna kiselina zaista dovodi do povećanog nastanka višeplodnih trudnoća, dodatak folne kiseline prehrani izazvao bi zapravo veći broj problema nego povoljnih efekata.

Švedski znanstvenici računaju da 30% od 100.000 žena u Švedskoj uzima folnu kiselinu kao dodatak prehrani, što bi prema najnovijim podacima značilo da bi se moralo računati s novih 225 ekstra parova blizanaca. Kod ovih 450 novorođenčadi je za računati s prijevremenim porođajem, niskom porođajnom težinom i povećanim rizikom od cerebralnih oštećenja. S druge strane, spriječilo bi se svega 4 ili 5 slučajeva spine bifide.

U svakom slučaju radi se o vrlo značajnim rezultatima studije, koji zaslužuju daljnja ispitivanja.


Twin Research 2001; 4:63


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve