Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


"The United States Preventive Services Task Force" i dalje preporučuje da sve žene koje planiraju imati dijete ili su trudne uzimaju 0,4 do 0,8 miligrama (400-800 mikrograma) folne kiseline dnevno, navodi se u novom izvještaju. Folna kiselina, koja se prirodno nalazi u mnogim vrstama voća i povrća kao što su lisnato povrće te u nekim vrstama žitarica, pomaže u sprečavanju oštećenja neuralne cijevi kod razvoja fetusa. "Žene zapravo ne razumiju važnost vrlo ranog uzimanja folne kiseline, i prije nego što doznaju da su trudne", rekao je član radne skupine dr Alex R. Kemper, profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Duke.

USPSTF je izdao istu preporuku u 2009. godini, ali većina žena još uvijek ne dobiva preporučenih 0,4 mg folne kiseline dnevno. 2007-2012.g. provedeno nacionalno istraživanje je pokazalo da samo 29 posto žena reproduktivne dobi uzima dodatak folne kiseline - a polovica onih koji su uzimale su uzimale manje od preporučene doze. "Ključni podatak koje trebamo znati je da većina žena ne dobiva dovoljno folne kiseline u svojoj prehrani i neki od dostupnih preparata nemaju preporučenu dozu", rekao je Kemper Reuters Health putem telefona.

Oštećenja neuralne cijevi su rijetka, oko sedam na svakih 10.000 živorođene djece, što je smanjenje od više od 10 na 10.000 živorođenih u 1998. godini kada je US Food and Drug Administration proveo zakone o fortifikaciji hrane. Žene s osobnom ili obiteljskom anamnezom defekata neuralne cijevi imaju znatno veći rizik za rađanje djeteta s defektom neuralne cijevi. Uzimajući dodatak folne kiseline jedan mjesec prije začeća do dva ili tri mjeseca na početku trudnoće može uvelike smanjiti te rizike.

Pakovanje od 250 tableta od 0,4 mg folne kiseline košta oko pet dolara u trgovinama kao što su Target ili Walmart. Žene u fertilnoj dobi i njihovih liječnici primarne zdravstvene zaštite trebaju biti svjesni ove preporuke, rekao je Kemper. Žene koje otkriju da su trudne a koje nisu uzimale dodatke trebaju ih početi uzimati čim saznaju za trudnoću, izjavio je. Prednosti su jasne i nema poznatih značajnih šteta dodataka folne kiseline, izjavio je.

 

IZVOR: http://bit.ly/1OeIm80
USPSTF 2016.

  Novosti - Sve