Folna kiselina smanjuje pojavnost rascjepa usne
Uporaba nadomjestaka folne kiseline tijekom rane trudnoće učinkovita je u smanjenju pojavnosti rascjepa usne kod fetusa za oko trećinu slučajeva, objavljeno je koncem siječnja u znanstvenom časopisu BMJ - British Medical Journal.
"Otkriće da uporaba folne kiseline tijekom rane trudnoće smanjuje rizik pojavnosti defekata neuralne cijevi jedno je od najvažnijih otkrića u poboljšanju javnog zdravstva tijekom posljednjih godina", navode američki znanstvenici iz National Institute of Environmental Health Sciences/National Institutes of Health, Durham, North Carolina. "Čak je i prije otkrića povezanosti manjka folne kiseline i defekata neuralne cijevi bio poznat utjecaj na indukciju rascjepa usne u glodavaca. Istraživanja provedena u humanim trudnoćama nisu rezultirala konzistentnim rezultatima, pa je pitanje ostalo bez odgovora".
Znanstvenici su u aktualnom istraživanju pratili 377 novorođene djece s rascjepom usne ili usne i nepca, 196 djece samo s rascjepom nepca i 763 kontrolna djeteta među djecom rođenom između 1996. i 2001. godine u Norveškoj. Primarni cilj bio je utvrditi povezanost rascjepa usne s majčinim unosom folne kiseline, multivitamina i nadopuna folne kiseline.
Nakon korekcije podataka za unos multivitamina, pušenje i druge moguće kofaktore, unos nadomjestaka folne kiseline tijekom rane trudnoće u dozi višoj od 400 µg/dan bio je povezan s 39% manjim rizikom pojavnosti izoliranog rascjepa usne s ili bez rascjepom nepca.
Neovisno o unosu nadomjestaka, visoki unos voća, povrća i drugih namirnica bogatih folnom kiselinom smanjivao je ovaj rizik za 25%. Najzaštićenija djeca su bila djeca majki koja su pored namirnica bogatih folnom kiselinom uzimale i nadomjeske folne kiseline, u ovoj skupini rizik pojavnosti rascjepa usne bio je manji za 64%. Folna kiselina nije pružala zaštitu od nastanka samog rascjepa nepca.
"Izgleda da uporaba nadomjestaka folne kiseline tijekom rane trudnoće smanjuje rizik pojavnosti izoliranog rascjepa usne (s ili bez rascjepa nepca) za oko trećinu slučajeva", navode autori. "Uporaba drugih vitamina i pravilna prehrana mogu osigurati dodatnu dobrobit".
"Ovaj očiti učinak folne kiseline važan je za daljnju diskusiju oko obogaćivanja hrane folnom kiselinom", zaključak je autora. "Ako je folna kiselina u stanju spriječiti nastanak najvećih anomalija uz učinak na sprječavanje defekata neuralne cijevi, ovaj učinak bi morao biti uključen u razmatranje rizika i dobrobiti obogaćivanja hrane folnom kiselinom, pitanja koje se raspravlja u mnogim zemaljama".
BMJ. Published online January 26, 2007.
dr. Vesna Harni