Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije prema staroj tradiciji i konceptu da trudnoća traje 40 tjedana ili 10 lunarnih mjeseci (10x28 dana). Trudnoća stvarno nastaju u vrijeme ovulacije, što uobičajeno znači oko 14. dana ciklusa, a trenutak začeća može biti i prije i kasnije u odnosu na 14. dan ciklusa.

Ranije začeće nastaje jer spermatozoidi mogu poživjeti i do tjedan dana u cervikalnoj sluzi žene, pa kod spolnog odnosa 10. dana ciklusa spermatozoidi mogu sačekati jajnu stanicu i dovesti do oplodnje. Začeće nastupa nakon 14. dana ciklusa ako se radi o ciklusima duljim od 28 dana kada se ovulacija dešava kasnije. Zapravo, treba računati da se ovulacija dešava nekih dva tjedna prije nastupanja menstruacije, što znači da u ciklusu koji traje 35 dana ovulacija nastupa oko 21. dana ciklusa (35-14 dana).

Sve u svemu, prvi tjedan trudnoće - onako kako ga ginekolozi računaju, stvarno ne postoji, pa je ovaj tjedan vrijeme od 1. - 7. dana ciklusa žene kod kojih su menstrualni ciklusi na 28 dana. Ovaj način računanja trajanja trudnoće odabran je od strane ginekologa iz dva razloga. Prvi razlog je što gotovo svaka žena zna datum zadnje menstruacije, ali ne i datum ovulacije ili spolnog odnosa kada je ostala trudna, dok je drugi razlog lakše praćenje promjena u trudnice i fetusa kroz lunarne mjesece (28 dana), na sličan način kao što se prate menstrualni ciklusi koji traju 28 dana. Prema toj računici trudnoća traje 10 menstrualnih ciklusa / lunarnih mjeseci, odnosno 280 dana.

U odnosu na trenutak začeća, u ovo vrijeme bi bilo točnije govoriti o minus 2. tjednu trudnoće.

Buduća majka

Ovo je vrijeme razmišljanja i planiranja trudnoće. U svakom slučaju preporučuje se izbjegavati pušenje i alkohol, kao i uzimanje nepotrebnih lijekova. Ovo se posebice odnosi na kronične bolesti (epilepsija), gdje bi se potencijalno štetne lijekove trebali još prije začeća zamijeniti s manje štetnim ili neštetnim lijekovima. Među nepotrebne lijekove svakako ne spada vitamin folna kiselina, koji se dapače preporučuje uzimati već od trenutka pojave želje za trudnoćom.

Folna kiselina sprječava nastanak određenih anomalija, prije svega oštećenja neuralne cijevi u embrija.

Pušenje može biti razlog nastanka promjena na krvnim žilama, odnosno resicama posteljice koje će ograničavati dotok kisika djetetu.Ovo može utjecati na rast nerođenog djeteta, ali i uzrokovati prijevremeni porođaj ili komplikacije prilikom porođaja. Iz istog razloga preporučuje se izbjegavati čak i pasivno pušenje ili boravak u zadimljenim prostorijama.

Trudnoća, porođaj i roditeljstvo duboko će utjecati na vaše odnose u obitelji, osobito s partnerom. Vrijeme prije začeća trebalo bi iskoristiti za razgovor s partnerom o promjenama koje slijede i izazovima koji se mogu pojaviti. Vrijeme je da se suočite s eventualnim suprotnim ili ambivalentnim osjećanjima, osjećajem dvojbe ili nesigurnosti.

 

1. tjedan

Savjet

U okviru planiranja trudnoće trebali biste posjetiti stomatologa i sanirati promjene na zubima i u usnoj šupljini.

Idealno bi bilo načiniti i mikrobiološku obradu cerviksa, obriske vrata maternice na aerobne bakterije, klamidiju i miko-/ureaplazme, te provesti antibiotsku terapiju u slučaju prisutne infekcije i prije nastupanja trudnoće.

U novije vrijeme preporučuje se učiniti još dvije stvari: odrediti razinu hormona TSH u krvi jer se kod planiranja trudnoće i u trunoći već kod normalnih vrijednosti, ali većih od 2,5 mIU/L uz nalaz anti-TPO protutijela preporučuje nadomjesna terapija s hormonima štitnjače. Hipotireoza, čak i subkliničkog tipa, može negativno utjecati na plodnost, češća je pojava spontanih pobačaja, te negativno utječe na inteligenciju djeteta.

Druga pretraga koje se preporučuju je određivanje seroloških testova na toksoplazmu: određivanje IgM, IgG i IgA protutijela na toksoplazmu. U slučaju preboljele infekcije i postojanja imuniteta (pozitivna IgG protutijela), testove nije više potrebno ponavljati. Ugrožene mogu biti seronegativne trudnice - trudnice s negativnim IgM, IgG i IgA protutijelima. Kod ovih trudnica je serološke testove potrebo ponavljati svakih 8-12 tjedana tijekom trudnoće, a u slučaju serokonverzije provesti odgovarajuću antibiotsku terapiju kako bi se spriječile moguće posljedice.

Krvnu sliku i razinu glukoze bi trebalo odrediti zbog mogućeg nalaza anemije ili poremetnje regulacije šećera, što se može popraviti još u prekoncepcijskoj fazi uzimanjem odgovarajućih nadomjestaka željeza i promjenom prehrane.

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme