Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Tijekom četvrtog tjedna trudnoće uporedo se odvijaju dva procesa, proces implantacije i početak stvaranja posteljice preko koje će se odvijati razmjena hranjivih tvari i produkata metabolizma između majke i bebe, i drugi proces je nastavak organogeneze u kojem se stvaraju embrionalni organi.

Buduća majka

Po prilici sedam dana nakon oplodnje vaša beba u obliku kuglaste nakupine stanica koja se naziva zigota, u ovo vrijeme veličine zrna maka, ugnijezdila se u materničnu sluznicu čime je doista započela trudnoća.

U vrijeme implantacije (21. - 22.dan ciklusa) može se javiti oskudno sukrvica, koja ne predstavlja niti dobar niti loš znak. Pojava sukrvice označuje susret embrija sa sitnim krvnim žilama na mjestu implantacije u materničnoj sluznicu, koja potom za dan-dva spontano prestaje.

U ovo vrijeme javljaju se prvi znakovi ili naznake promjena koje ukazuju na trudnoću. Neki od najranijih znakova trudnoće uključuju napetost u dojkama i peckanje ili osjetljivost bradavica.

Vaša beba

Oplođena jajna stanica / zigota se već nakon nekoliko sati počinje dijeliti u sve veći broj identičnih stanica, pri čemu se masa zigote ne povećava. Otuda embrij ubrzo izgleda poput poput murve ili duda - stadij morule koja je predstavljena s nekih 30-tak stanica. Nakon četiri dana nastaje blastocista, stanična loptica ispunjena tekućinom, koja ima otprilike stotinu stanica.

Zigota dospijeva u materičnu šupljinu i ukopava se u njenu sluznicu između četvrtog i sedmog dana po oplodnji, premda se ne mora čvrsto ukopati do desetog dana. Vanjski omotač zigote u kontaktu sa sluznicom maternice pruža izdanke (resice) u endometrij koji će omogućiti izmjenu hranjivih i otpadnih sastojaka između krvi majke i rastućeg ploda. Ovaj spoj će postupno sazrijevati u placentu ili posteljicu, organ koji će hraniti i štititi vašu bebu narednih mjeseci.

Premda se niti mikroskopski još ne može vidjeti nikakva organizacija, stanice se počinju raspoređivati u predodređene slojeve. Od nekih će se razviti sama beba, druge će sačinjavati strukture koje će ga hraniti.

U početku se stanice embrija organiziraju u dva sloja:

·        Epiblast, iz kojeg će se formirati beba i

·        Hipoblast, prolazni sloj stanica koje podržavaju embrionalni rast, koje sačinjavaju žumanjčanu vrećicu iz koje se embrij hrani.

Embrij je okružen amnijskom vrećicom koju ispunjava tekućina koja štiti embrij.

U to vrijeme placenta ima također dva sloja. Neke stanice se probijaju unutar endometrija kako bi se uspostavio uteroplacentarni krvotok. Druge stanice posteljice stvaraju hormone trudnoće, prije svega humani korionski gonadotropin (hCG). Ovaj hormon prenosi poruku tijelu da zaustavi menstruiranje, te je glavni razlog za nastanak pozitivnog testa na trudnoću.

 

4. tjedan

Savjet

S obzirom da je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, veoma je važno da se tijekom trudnoće zdravo hranite. Ako ste i prije trudnoće zdravo i uravnoteženo jeli, u trudnoći nastupaju tek male promjene u prehrani. 

Dnevne potrebe u kalorijama rastu tek negdje nakon 20. tjedna trudnoće i to za 200 - 300 kcal/dan. Daleko je važnije jesti dobro, nego jesti puno. Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerom, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. 

Svjež, meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu. Ova bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi), kao i neoprano povrće i voće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću, te oštećenja mozga i srca djeteta.

Embriologija

Carnegie stadij 3: Krajem petog i početkom šestog dana embrionalnog razvitka, embrij u stadiju blastociste se oslobađa omotača zigote - zone pelucide, serijom ciklusa ekspanzije-kontrakcije u procesu koji se naziva "hatching" ili "first birth". 

Carnegie stadij 4 označuje početak implantacije, u ovoj fazi dolazi do prikvačanja blastociste za endometrij kojeg čine multinuklearne stanice fuzionirane u simplazmu. ž

Implantacija, koja označuje Carnegie stadij 5, odvija se u nekoliko stupnjeva koji su vremenski smješteni u drugi tjedan embrionalnog razvitka. U prvo vrijeme je trofoblast solidan, potom se javljaju krvna jezerca, lakune, a koncem ovog stadiju i komunikacija između lakuna i endometralnih krvnih žila, čime se uspostavlja majčino-fetalna cirkulacija. Embrioblast se u ovo doba diferencira u dva germinalna sloja: epiblast i hipoblast.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

4. tjedan
4. tjedan
4. tjedan
4. tjedan
4. tjedan
4. tjedan
4. tjedan
4. tjedan
4. tjedan
 

Povezane teme