Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

Ovaj tjedan označuje početak trećeg tromjesečja trudnoće.

Buduća majka

Početkom trećeg tromjesečja trudnoće uobičajeno je provjeriti kompletnu krvnu sliku, razinu željeza i kapacitet željeza (TIBC i UIBC). Kako se za vrijeme trudnoće volumen krvi povećava za oko 30%, a volumen krvnih elemenata za oko 25% - postoji prirodno blaga dilucijska anemija, anemija uslijed razrjeđenja krvi. U nalazima je smanjen broj eritrocita, razina hemoglobina i hematokrit, ali su koncentracija željeza i kapaciteti željeza uredni. U ovom slučaju, unatoč slabokrvnosti u nalazima, nije nužno uzimati dodatne preparate željeza.

U suprotnom slučaju, ukoliko je smanjena razina željeza i povećani kapaciteti uslijed njegovog manjka, potrebno je nadomjestiti željezo nekim od preparata na tržištu. Ovo je čest slučaj, jer postoje velike potrebe za željezom, kako od strane djeteta, tako i od strane trudnice. Namirnice bogate željezom su mahunarke, jaja, povrtnice zelenog lišća kao i crveno meso.
 

Vaša beba

U 28. tjednu trudnoće vaša beba naveliko stvara surfaktant / tvar koja oblaže unutrašnju površinu plućnih alveola i time smanjuje njihovu površinsku napetost. Na taj način surfaktant omogućuje rastezanje i širenje plućnih alveola - disanje, što je preduvjet za samostalan život.

U ovom tjednu nastavljaju se procesi sazrijevanja bebinih organa, napreduju rast i sazrijevanje funkcije pojedinih organa. Kosa postaje duža. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod kože.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 37 cm i teška 800 – 1,000 g.

28. tjedan

Savjet

Osim različitih krvnih grupa kao što su A, B, AB i O, crvena krvna zrnca (eritrociti) nose na svojim membranama i druge antigene, tvari koje mogu potaknuti imunološku reakciju i stvaranje protutijela protiv tih tvari. Najvažnija od tih tvari u trudnoći je Rhesus faktor, prvi puta otkriven u krvi Rhesus majmuna i po tome nosi svoj naziv. Dodatkom Rhesus-pozitivnih eritrocita u Rhesus-negativnu krv dolazi do stvaranja protutijela koja razaraju eritrocite koji na svojoj površini nose Rhesus-faktor (Rh inkompatibilnost ). Otuda niti jedna trudnica s Rhes-negativnim faktorom ne smije dobiti Rhesus-pozitivnu krv.

Ukoliko jedna Rhesus-negativna trudnica nosi Rhesus-pozitivno dijete, veoma rijetko za vrijeme trudnoće, ali često kod poroda, dolazi do prijelaza dječjih Rhesus-pozitivnih eritrocita u krv majke. Njen imunološki sustav reagira na dječje eritrocite i Rhesus-faktor stvaranjem protutijela. Ova protutijela dospijevaju za vrijeme sljedeće trudnoće u krvotok bebe i razaraju njene eritrocite zbog čega nastupa teška anemija bebe, a u najtežem slučaju i hemolitička bolest novorođenčeta.

U takovim slučajevima, ovisno o težini kliničke slike, može se još intrauterino učiniti transfuzija krvi bebe. Takav problem se gotovo u pravilu ne viđa kod prve trudnoće, jer su trudnoća kao i porođaj nastupili prije stvaranja protutijela.

U cilju sprječavanja nastanka protutijela, Rhesus-negativne majke koje rode Rhesus-pozitivno dijete, danas redovito unutar 72 sata od porođaja dobivaju zaštitnu injekciju: Anti-D-imunoglobulin koji sprječava nastanak protutijela protiv Rhesus-pozitivnih eritrocita. Takova zaštitna injekcija primjenjuje se i kod zahvata u trudnoći / amniocenteza ili obilnijih krvarenja za vrijeme trudnoće; naravno samo kod Rhesus-negativnih trudnica.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

28. tjedan
28. tjedan
28. tjedan
28. tjedan
28. tjedan
28. tjedan
 

Povezane teme