Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

Porođaj između 34. - 37. tjedna označuje se terminom kasni prerani porođaj. S 34. tjednom trudnoće započinje porodni ili rodiljni dopust.

 

Buduća majka

Ako niste bili na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći i ako ste do sada radili, vrijeme je za porodni dopust. Rodiljni dopust je Vaše zakonsko pravo, a obuhvaća četrdesetpet dana prije termina i šest mjeseci po rođenju bebe. Obavezan rodiljni dopust je vrijeme od 28 dana prije termina poroda i 42 dana nakon poroda, kojeg svaka trudnica mora koristiti.

Ako želite, možete koristiti rodiljni dopust do godinu dana na teret zdravstvenog osiguranja, a do tri godine starosti djeteta neplaćeni dopust. Dodatne informacije zatražite od mjerodavnih službi.
 

Vaša beba

Premda je svijet Vaše bebe ograničen na unutrašnjost maternice, ona će se ponašati baš kao i svako novorođenče, osim što naravno neće plakati.

Sigurno ste prepoznali da Vaša beba ima svoj vlastiti ritam budnosti i spavanja, koji se gotovo uvijek razlikuju od onoga što upravo vi činite. Kada je budna, beba će oponašati ritmične pokrete disanja, gutati plodnu vodu, a može i štucati. Pokreće se, sluša, osjeća, možda i raspoznaje mutne obrise, ali prije svega razvitkom moždanih stanica i veza između njih omogućeno joj je da uči. Beba će puno spavati, njezine oči se pri tome jako pomiču, te stoga pretpostavljamo da može imati i živopisne snove.
 

Dužina i težina bebe

34. tjedan

Vaša beba dugačka je oko 43 cm, a teška 2,000 – 2,250 g.
 

Savjet

Dobro je neko vrijeme prije poroda spakirati stvari koje će Vam trebati u bolnici. Ukoliko se trudovi jave ranije nego što ih očekujete, uz svo iznenađenje najčešće se ne sjetite svih stvari koje će vam trebati za vrijeme boravka u bolnici. Nije loše provjeriti u rodilištu koriste li se bolničke ili vlastite spavaćice, kao i to treba li, osim odjeće koju će beba obući na izlasku iz bolnice, ponijeti još nešto drugo potrebno za bebu.

Dok ste u bolnici, trebat će vam:

  • dvije spavaćice koje se otvaraju sprijeda, poželjno pamučne i s kopčanjem do pupka (radi lakšeg dojenja)
  • 1 kućni ogrtač i papuče
  • 1 ručnik za tuširanje
  • grudnjak za dojenje, ulošci za grudi
  • higijenski ulošci
  • nekoliko udobnih pamučnih gaćica
  • sve potrepštine za osobnu higijenu
  • čista odjeća za izlazak iz bolnice, kao i
  • odjeća za dijete u kojoj ćete ga ponijeti kući.


Odjeću za izlazak iz bolnice možete povjeriti i vašem suprugu/partneru, spakiranu u zasebnu torbu koju će vam donijeti na dan izlaska iz bolnice. Korisne, premda ne i nužne stvari koje će vam trebati su tople čarape, telefonska kartica i naravno imenik, nešto za čitati i evtl. foto aparat ili video kamera pripremljena za snimanje.

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

34. tjedan
34. tjedan
34. tjedan
34. tjedan
34. tjedan
34. tjedan
 

Povezane teme