Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

U slučaju preranog poroda beba bi težila oko 2,550 g i bila bi potpuno zrela za izvanmaternični život.

 

Buduća majka

Dobitkom na težini kao i rastom maternice, vaši organi su potisnuti s uobičajenog mjesta, što je prirodno i ne treba vas zabrinjavati. U ovo vrijeme poteškoće može stvarati zadržavanje ili retencija tekućine, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemoroida, otečeni zglobovi i prsti, a ne tako rijetko i sindrom karpalnog tunela s izraženim trnjenjem, bolovima ili obamrlosti u prstima zbog zadržavanja tekućine u ručnim zglobovima. Ne oblačite usku odjeću i ako do sada niste, poskidajte prstenje s ruku.

Potrebe ploda za vitaminima i mineralima u ovo vrijeme osobito su veliki, obratite pažnju na prehranu, kao i vitaminske nadopune u prehrani.

Nakon 34. tjedna, odnosno nakon što vam ostane manje od 6 tjedana do termina porođaja, potrebno je učiniti anogenitalni obrisak na beta hemolitički streptokok (BHSB), bakteriju koja se tijekom porođaja može prenijeti na bebu i uzrokovati ozbiljne komplikacije. Ukoliko je BHSB prisutan, za vrijeme porođaja bebine glavice dobiti ćete zaštitnu injekciju antibiotika, a beba će se nakon poroda intenzivnije nadzirati.
 

Vaša beba

Kako se bliži vrijeme porođaja, većina beba leži glavom okrenuta prema izlaznom dijelu porođajnog kanala. Koncem 28. tjedna negdje oko 30% beba okrenuto je na zadak, a ovaj broj se do porođaja smanjuje, tako da svega 5% beba ostaje okrenuto na zadak i tako se porađa. Ukoliko je Vaša beba okrenuta na zadak, prisutno je dovoljno plodne vode, a posteljica zauzima povoljan položaj, u ovo vrijeme se može pokušati vanjski okret bebe na glavu.

Vanjski okret sastoji se od nježnih pokreta koji se vrše polaganjem i pomicanjem ruku preko Vašeg trbuha, pri čemu se beba potiskuje iz zauzetog i okreće u željeni položaj. Vanjski okret se zbog mogućih komplikacija obvezno vrši uz intenzivan nadzor u bolničkim uvjetima.

Vaša beba intenzivno napreduje, prije svega povećava se njena težina, u ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/tjedan. Zadebljava se potkožno masno tkivo i beba zadobiva konačni bucmasti izgled. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon porođaja mogu naći čak i ogrebotine na licu koje potječu iz intrauterinog života.
 

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 44 cm, a teška 2,300 – 2,550 g.
 

35. tjedan

Savjet

beba

Galerija fotografija

35. tjedan
35. tjedan
35. tjedan
35. tjedan
35. tjedan
35. tjedan
 

Povezane teme