Datum zadnje izmjene: 28. 12. 2019.

Niti jedno drugo razdoblje života, kao što je to trudnoća, nije toliko ispunjeno tjelesnim i emocionalnim promjenama. Sam je nastanak novog života podjednako uzbudljiv kako budućim roditeljima, tako i liječniku koji prati i nadgleda razvitak i rast novog bića sve do njegovog porođaja nakon 40 tjedana trudnoće.

Mnogobrojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tijekom ovog istodobno dugog i kratkog perioda iznova stvaraju. Ipak, umirujuća je istina da trudnoća nikada nije bila tako sigurna. Nikada ranije u povijesti porođajništva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Nepotrebni strahovi mogu učiniti trudnoću uznemiravajućim događajem.

Terminska trudnoća traje 40 tjedana  prema izračunu u odnosu na zadnju menstruaciju, a djeca rođena prije navršenih 37. tjedana smatraju se prijevremeno rođenom djecom. Važno je zapamtiti da je vaš termin porođaja samo procjena - većina beba se porodi između 38. i 42. tjedna od prvog dana zadnje menstruacije majke, a samo mali postotak žena zapravo rodi na izračunati termin poroda.

Cilj sljedećih stranica u kojima ćemo pratiti razvitak bebe po tjednima u trudnoći je poboljšanje i vaših izgleda da imate zdravu bebu.

Uobičajena podjela trajanja trudnoće je na tri tromjesečja ili tri trimestra. Drugo tromjesečje obuhvaća razdoblje između 16. tjedna i 27. tjedna trudnoće. Tijekom ovog razdoblja dolazi do rasta i sazrijevanja fetalnih organa, procesa koji će trajati ne samo do kraja trudnoće već i nakon poroda.
 

2. tromjesečje

Drugo tromjesečje trudnoće

Drugo tromjesečje ili drugi trimestar trudnoće traje od 16. do 27. tjedan trudnoće i obuhvaća 12 tjedana trudnoće tijekom kojeg intenzivno napreduje proces organogeneze, daljnjeg razvoja fetalnih organi. Preostalih 13 tjedana, vremensko razdoblje od 28. do 40. tjedna trudnoće naziva se treće tromjesečje ili treći trimestar trudnoće.

Premda su najosjetljiviji tjedni trudnoće iza vas i većini žena je drugi trimestar trudnoće najljepše razdoblje u trudnoći, rast maternice i fetusa dovode do pritiska na unutrašnje organe trudnice i zatezanja okruglih materničnih sveza / ligamenata teres uteri, pa se u ovom razdoblju mogu osjetiti i nespecifične tegobe povezane s porastom bebe. Ovo razdoblje je idealno za putovanje – ljetovanje ili zimovanje, ukoliko nema specifičnih komplikacija u trudnoći. Let avionom dopušten je do 36. tjedana trudnoće, pobrinite se na vrijeme da od vašeg ginekologa dobijete potvrdu o visini trudnoće. Osim toga, ukoliko planirate letjeti, ne biste trebali letjeti na visinima od 10,000 m ili više, zbog utjecaja sunčeve radijacije.

Kako se učestalost spontanih pobačaja nakon 16. tjedna smanjuje sa 30% u početku trudnoće na 1%, koliko iznosi stopa gubitaka do konca trudnoće, ovo je vrijeme kada vijest o trudnoći možete podijeliti s prijateljima, kao i poslodavcem, kako bi se na vrijeme planirao vaš porodni dopust i osigurala zamjena na poslu. 

Kalendar trudnoće koji vam predstavljamo detaljan je vodič o svim promjenama koje se događaju u vašem organizmu i u tijelu vaše bebe. Svaki tjedan trudnoće uključuje opis promjena koje se događaju u vašem tijelu i opis razvoja vaše bebe. Pronaći ćete i važne medicinske podatke kao i savjete koji će pomoći održati vaše i zdravlje vašeg djeteta.

Trudnoća iz tjedna u tjedan drugog tromjesečja trudnoće

 

Povezane teme