Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Ovaj tjedan označuje pola puta, točno ste na sredini trudnoće. Maternica od sada raste oko jedan centimetar tjedno.

Buduća majka

U vašem izgledu više nema nikakvih sumnji jeste li ili niste trudnica: vaš struk se bitno proširio, više ga zapravo i nema, a maternica izbočuje trbuh prema van. Najviša točka maternice / fundus sada je na jedan do dva poprečna prsta ispod pupka. S porastom maternice mogu se početi javljati tegobe uslijed kompresije okolnih organa, pritiska na želudac, bubrege i pluća. Posljedice ovog pritiska mogu biti lošija probava, često mokrenje, odnosno nedostatak zraka prilikom napora.

S obzirom na znatnije istezanje kože, češća je pojava strija.

Vaša beba

Bebina koža postaje otpornija uslijed diferenciranja slojeva kože i njenog zadebljavanja.  Posebne masne žlijezde stvaraju voštanu tvar koja se naziva verniks kazeoza. Verniks je izuzetno bitan u zaštiti kože vaše bebe od macerirajućeg djelovanja plodne vode, a na bebinoj kože se zadržava zahvaljujući nježnim lanugo dlačicama. 

Počinju rasti kosa, kao i nokti na nogama, nos poprima prepoznatljiv oblik, a beba počinje štucati.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je sveukupno 22 - 25 cm, teška oko 280 - 350 g i veličinom se uspoređuje s bananom.

20. tjedan

Savjet

Nakon konterganske katastrofe / Contergan tab. početkom 60.ih godina prošlog stoljeća i pojava fokomelije / udova sličnih kao u foke kod djece majki koje su tijekom trudnoće uzimale lijek Contergan, naglo je porasla svijest o tome što jedan lijek može načiniti u trudnoći. Bez obzira na ove podatke, još uvijek 80% trudnica uzima različite preparate u prvom tromjesečju trudnoće. Ovdje se prije svega radi o lijekovima protiv mučnine, sredstvima protiv zatvora, kao i vitaminskim preparatima i hormonima štitnjače.

U nekim situacijama mogu nastupiti komplikacije trudnoće opasne po život trudnice ili djeteta, tako da je medikamentozna terapija nezaobilazna. U takvim slučajevima odluku o lijekovima mora donijeti vaš liječnik. Inače, a osobito u trudnoći, nemojte uzimati lijekove na svoju ruku.
 

Lijekovi koji su zabranjeni u trudnoći

  • živa virusna cjepiva, kao što su cjepivo protiv mumpsa, morbila, rubeole i tuberkuloze. Ova cjepiva nemaju izravni teratogeni učinak, ali dovode do porasta tjelesne temperature čime se ubrzavaju stanične diobe koje lakše omogućuju nastanak pogreške i anomalija.
  • barbiturati: ovi lijekovi prolaze posteljicu i kod vašeg djeteta mogu izazvati sklonost ka krvarenjima.
  • metotreksat: radi se o citostatiku koji može izazvati značajna embrionalna oštećenja.
  • MAO-inhibitori: ova sredstva protiv depresije ne bi trebalo uzimati u trudnoći obzirom da su službene informacije o fetalnim anomalijama odnosno smetnjama u ponašanju djeteta oprečnog sadržaja.
  • oralni antidijabetici: tablete protiv šećerne bolesti trebalo bi već tri mjeseca prije planiranja trudnoće zamijeniti s inzulinom, obzirom na njihov potencijal razvitka fetalnih oštećenja.
  • visoko dozirani preparati joda: sredstva za dezinfekciju rana, neka sredstva protiv kašlja ili kontrastna rendgenska sredstva koja sadrže jod mogu izazvati pojavu strume i hiperfunkcije štitnjače u vaše bebe.
  • tetraciklini: antibiotici koji mogu interferirati s razvitkom koštanog sustava i izazivati žućkastu obojenost zuba vaše bebe.

 

Lijekovi koji su nepoželjni u trudnoći

U prvom tromjesečju po mogućnosti izbjegavati antacide, metronidazol i acetilisalicilnu kiselinu, a tijekom cijele trudnoće sulfonamide, diuretike tipa tijazida, benzodiazepine i alkaloide ražene glavice.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
20. tjedan
 

Povezane teme