Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Dosadašnja istraživanja ukazuju na negativne efekte vitamina A (retinol) i njegovih analoga (etretinat, isotretinoin) na rani embrionalni razvitak.

Procjenjuje se da kritična doza vitamina A iznosi 50.000 IJ, odnosno da je ova doza tijekom faze organogeneze (1. trimestar trudnoće) u stanju izazvati deformacije lubanje i anomalije mokraćnih putova. Ipak točna incidencija anomalija, kao i točna kritična doza ostaju nepoznate.

Otuda i veći značaj istraživanja znanstvenika iz Atlante i Baltimora koji su ispitivali moguću povezanost uzimanja vitamina A i nastanka srčanih anomalija, prije svega anomalija srčanog izlaznog trakta. U ovu svrhu praćena su novorođena djeca u periodu između 1987. i 1989. godine, čije su majke stanovale u okrugu Baltimore - Washington.

U ovom vremenskom periodu rođeno je 126 djece s anomalijama srčanog izlaznog trakta, koje nisu bile u sastavu drugih kongenitalnih sindroma. Kontrolnu grupu je sačinjavalo 679 djece bez srčanih anomalija. U obje grupe istraživan je prosječan dnevni unos retinola ili provitamina A (karotenoida) bilo iz prehrane ili vitaminskih dodataka, i to tijekom godine dana prije nastupanja trudnoće.

U usporedbi s prosječnim dnevnim unosom manjim od 10.000 IJ vitamina A iz vitaminskih tableta, unos vitamina A u koncentracijama od 10.000 IJ ili više iz vitaminskih tableta povezan je s 9 puta višim rizikom nastanka transpozicije velikih arterija, dok ovaj unos nema utjecaja na pojavu drugih srčanih anomalija ukoliko su arterije normalno postavljene.

Sličan unos prirodnih karoteinoda ili vitamina A putem prehrane nije povezan niti sa jednim tipom anomalija srčanog izlaznog trakta.
 

Epidemiology 2001; 12 (5): 491-496

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve