Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Ranija istraživanja nedvojbeno ukazuju na povezanost ranog stupanja u spolni odnos s HPV (humani papiloma virus) infekcijom.

Cilj naredne studije bio je identificirati rizike u ponašanju, kao i karakteristike partnera koje su zapravo medijatori povezanosti između starosti pri prvom spolnom odnosu i HPV infekcije u adolescentnoj i ranoj adultnoj dobi žene.

S ovim ciljem, znanstvenici iz Texasa, New Yorka i Ohio-a pratili su tijekom tri godine ginekološki status studentica i svakih 6 mjeseci testirali prisutnost HPV infekcije u brisu vrata maternice. U daljnjem ispitivanju formirane su 2 skupine ispitanica: HPV pozitivne i HPV negativne ispitanice (252 para; ukupno 504 studentice).

Prosječna starost pri prvom spolnom odnosu iznosila je 16,7 godina, a rano stupanje u spolni odnos statistički je značajno povezano s nastankom HPV infekcije (ß=-0.20).

Najznačajniji čimbenici u spolnom ponašanju koji pridonose nastanku HPV infekcije su broj seksualnih partnera u posljednjih 6 mjeseci, prisutnost drugih spolno prenosivih bolesti, uporaba alkohola i droga u svezi sa seksualnim ponašanjem i broj spolnih partnera aktualnog seksualnog partnera.


Pediatrics 2002 Jan; Vol 109 (1): e5

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve