Datum zadnje izmjene: 25. 12. 2019.

Ukoliko je vaša trudnoća do sada protjecala uredno, vrijeme je da počnete razmišljati o trudničkoj gimnastici.
 

Buduća majka

U ovo vrijeme nije rijetka pojava vodenaste tekućine iz grudi, pod utjecajem visoke i još uvijek rastuće razine hormona prolaktina, kao i hormona posteljice koji pripremaju dojke za mliječnu sekreciju, nastaje prvo mlijeko ili kolostrum. Pravo mlijeko će se naravno pojaviti tek nekoliko dana po porodu.

Veoma je važno da tijekom cijele trudnoće, osobito u trećem tromjesečju, pazite na vašu prehranu. O ovom tromjesečju ćete vjerojatno dobiti oko 5 kg, u prosjeku oko 0.5 kg tjedno.
 

Vaša beba

Vaša beba vam se sve češće javlja i najavljuje svoj dolazak. Počnite uređivati dječju sobu postupno u trudnoći i ne ostavljajte sve za zadnje tjedne jer ćete se tada lako zamarati.

Za dječju sobu će vam trebati:

  • Stol za presvlačenje bebe, u visini vašega struka, najbolje s ladicama u kojima ćete držati pelene, rupčiće za brisanje i pranje i ostalo. Vrlo je zgodno namjestiti iznad stola par polica na kojima stoji sve što vam može zatrebati na dohvat ruke.
  • Ormar s ladicama ili ormarić za odjeću, kasnije police ili velika kutija za igračke i kasnije knjige.
  • Mala svjetiljka ili podesivo glavno svjetlo, kao i udobna stolica ili kutak za noćna dojenja
  • Iako beba neće stići do utičnica i radijatora u svojim prvim danima života, svejedno provjerite njihovu sigurnost i stavite u utičnice sigurnosne umetke. Dječji krevetić nemojte smještati do izvora topline niti blizu traka od zavjesa ili roleta.

U ovom tjednu napreduje odlaganje masnog tkiva, rast unutrašnjih organa i sazrijevanje njihove funkcije. Tijelo zadobiva postupno konačne proporcije. Beba otvara i zatvara oči, kada su joj oči otvorene pomiče ih uokolo kao da nešto gleda, a oči su uokvirene trepavicama.

Osobito napreduje razvoj živčanog sustava i mozga koji je dovoljno zreo da može regulirati tjelesnu temperaturu. Živčane stanice se umnožavaju pretežito u predjelu stražnjih dijelova laterlanih rogova i migriraju u slojeve velikog mozga čineći njegovu sivu masu / koru velikog mozga.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 38 cm i teška oko 1,000 – 1,250 g.
 

29. tjedan

Savjet

Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno, u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Nema dokaza o štetnom djelovanju ovakvog slučajnog uzimanja alkohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drugačije stoje stvari ukoliko se alkohola ne odreknete za vrijeme cijelog trajanja trudnoće. Na temelju mišljenja stručnjaka, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta. 

Alkohol prolazi bez ikakvih poteškoća placentarnu barijeru i ulazi u dječji krvotok. S obzirom da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetrima, i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti sasvim lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njeno dijete je izloženo teškom 'pijanstvu'. Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti, stoga za trudnice vrijedi pravilo "nula promila", i to za cijeli tijek trudnoće.

Alkohol utječe različitim mehanizmima na embrionalni razvitak. S jedne strane radi se o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, a s druge strane izaziva određene anomalije u razvitku. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičnog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav.

Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti od lakših oblika tzv. alkoholnih efekata.

S alkoholnom embriopatijom moramo računati kod redovitog i nekontroliranog konzumiranja alkohola za vrijeme trudnoće. Djeca s alkoholnom embriopatijom ostaju mala rastom, težina i opseg glavice su ispod donje granice krivulje za dob. Javljaju su snažni ispadi u razvitku motoričkih funkcija, duševna oštećenja kao i tipičan izgled s uskim očnim prorezima, promjenama na usnama kao i anomalijama u području lica i mozga. Česte su anomalije u razvitku srca, skeleta, bubrega i očiju. Ove tipične promjene se mogu, gledano na težinu bolesti, javiti u nekoliko stupnjeva.

Nešto manje izražena oštećenja uslijed zloporabe alkohola označena su kao alkoholni efekti. Uglavnom se ispoljavaju na središnjem živčanom sustavu, a iako se višestruko češće javljaju od alkoholne embriopatije - teže se dijagnosticiraju. S alkoholnim utjecajima se mora računati već kod redovitog konzumiranja umjerenih količina ili povremenog uzimanja ekscesivnih količina alkohola u trudnoći. Kod zahvaćene djece su prije svega oslabljene moždane funkcije. U školskoj dobi se javljaju poteškoće s čitanjem, pravopisom i računanjem, poteškoće u koncentraciji i pažnji, logičkom i apstraktnom razmišljanju. Ponašanje je često hiperaktivno i agresivno.
 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

29. tjedan
29. tjedan
29. tjedan
29. tjedan
29. tjedan
29. tjedan
 

Povezane teme