Datum zadnje izmjene: 22. 06. 2025.

Nova znanstvena istraživanja predstavljena na godišnjem kongresu Američkog društva za nutricionizam donose zanimljivu i korisnu vijest za trudnice: konzumacija većih količina polifenola u trećem tromjesečju trudnoće može značajno pridonijeti boljem kognitivnom razvoju djeteta, čak i do osme godine života.

 

Što su zapravo polifenoli?

Polifenoli su biljni spojevi koje nalazimo u voću, povrću, čaju, kavi, tamnoj čokoladi, pa čak i začinima. Iako nemaju nutritivnu vrijednost poput vitamina ili minerala, sve se više ističu kao važni saveznici u očuvanju zdravlja mozga. Dosadašnja istraživanja pokazala su njihov pozitivan utjecaj na kognitivno zdravlje odraslih osoba, ali sada prvi put imamo dokaze da mogu imati sličan učinak i na djecu – već u prenatalnoj fazi.

 

Istraživanje koje otkriva povezanost prehrane i inteligencije

U studiji koju je vodila dr. Chelsey Fiecke s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Arkansas sudjelovalo je 124 majki s njihovom djecom, koje su se pratile tijekom trudnoće te ponovno u dobi djece od 5 i 8 godina. Majke su vodile trodnevne dnevnike prehrane, a istraživači su posebno analizirali unos polifenola.

Najzanimljiviji rezultati pojavili su se upravo za treće tromjesečje trudnoće: djeca čije su majke tada unosile veće količine polifenola postigla su bolje rezultate na testovima čitanja, pravopisa i verbalne inteligencije. Zanimljivo je da u prvom tromjesečju veći unos polifenola nije bio povezan s boljim rezultatima, a u nekim slučajevima čak s nižim. U drugom tromjesečju nisu pronađene značajne povezanosti.

 

Zašto je treće tromjesečje toliko važno?

“Čini se da polifenoli imaju sličan učinak kao i drugi važni nutrijenti za razvoj mozga, poput DHA (omega-3 masnih kiselina), kolina i vitamina A,” objašnjava dr. Fiecke. Tijekom trećeg tromjesečja trudnoće mozak fetusa prolazi kroz vrlo intenzivnu fazu rasta i razvoja, a upravo tada dodatni antioksidativni i protuupalni učinci polifenola mogu imati maksimalan učinak.

 

Što to znači za trudnice?

Nutricionistkinja Catherine Haut naglašava da je prehrana majke tijekom trudnoće ključna za zdravlje djeteta – ne samo pri porodu nego i kasnije tijekom života. “Ova studija podsjeća nas koliko je važno u svakodnevnu prehranu uključiti obilje voća i povrća, posebno u trećem tromjesečju,” ističe Haut.

Polifenole nećete naći na etiketi proizvoda, ali ih s lakoćom unosite putem:

  • Borovnica, jagoda, crnog grožđa
  • Crnog i zelenog čaja
  • Crne čokolade
  • Maslinovog ulja
  • Crvenog luka i brokule

 

Prehrambene navike majke oblikuju i prehrambene navike djeteta

Jedna od važnih napomena istraživača jest da prehrana majke često oblikuje prehrambene navike djeteta. Ako trudnica konzumira raznovrsnu i zdravu hranu, velika je vjerojatnost da će dijete biti izloženo istoj hrani u prvim godinama života – što može dodatno pojačati pozitivan utjecaj na kognitivni razvoj.

 

Što još treba istražiti?

Istraživanje je za sada provedeno samo na jednom geografskom području (država Arkansas, SAD), a uzorak ispitanika je relativno malen. Sljedeći koraci uključuju istraživanje u širem kontekstu i praćenje djece i njihovih prehrambenih navika već od šestog mjeseca života, kada se uvodi dohrana.

 

Zaključak za buduće mame:
Treće tromjesečje nije samo vrijeme za brojenje dana do poroda, već i za ulaganje u budući intelektualni razvoj vašeg djeteta. Porcija više povrća, voćna užina ili šalica zelenog čaja dnevno mogli bi biti mnogo više od zdravih navika – mogli bi biti prvi dar djetetovom mozgu.

 

 

Third Trimester Vegetable Intake May Boost Kids’ Cognition

Dr. Vesna Harni powered by AI Chat GPT 4,0

Povezane teme