Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Polaganim prirodnim padom razine posteljičnog hormona ß-hCG dolazi do popuštanja tipičnih tegoba u ranoj trudnoći.

Buduća majka

Smanjuju se i lagano prestaju tipične tegobe rane trudnoće, posebice jutarnja mučnina, povraćanje kao i razdražljivost ili tjeskoba koje se javljaju u nekih trudnica.

Dovršetkom embriogeneze, u kojem rizik od nastupanja spontanog pobačaja iznosi oko 15%, kao i preuzimanjem mnogobrojnih funkcija žutog tijela od strane posteljice, stabilizira se dotok hormona trudnoće i ujedno pada rizik od spontanog prekida/dovršetka trudnoće na nekih 10% što ostaje konstatno do konca trudnoće.

Najčešći razlog tzv. ranom spontanom pobačaju (pobačaj do 16. tjedna trudnoće) je teško oštećenje embrionalne/fetalne osnove bilo da se radi o kromosomalnom ili egzogenom (vanjskom) oštećenju.

Kasni pobačaj je pobačaj koji se dešava između 16. i 20. tjedna trudnoće, najčešći razlozi ovome su malformacije maternice, miom, insuficijencija vrata maternice kao i infekcije. Rizik ponavljanog spontanog pobačaja nakon jednog spontanog pobačaja iznosi 24%, nakon dva spontana pobačaja 26% i nakon tri spontana pobačaja 36% (habitualni pobačaj).

Blighted ovum je oblik spontanog pobačaja kada se u gestacijskoj vrećici embrij uopće ne razvija. Missed abortion je oblik spontanog pobačaja pri čemu odumrli fetus biva zadržan u maternici. Otkriva se ultrazvučnim pregledom pri čemu se nalaze zastoj rasta fetusa kao i odsustvo KČS, kucaja čedinjeg srca. Znaci spontanog pobačaja su pojava krvarenja kao i bolova u donjem dijelu trbuha u trudnoći.

Vaša beba

Napreduje sazrijevanje funkcija posteljice koja doprema hranjive sastojke kao i kisik, te transportira razgradne tvari ploda u majčin krvotok. U ovo vrijeme posteljica preuzima u potpunosti hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je od presudnog značaja za održavanje trudnoće.

Posteljica je obično okruglastog oblika i u vrijeme termina porođaja će težiti oko 500 g. Ima dvije površine, jednu hrapavu s koje polaze korionske resice i usađuju se duboko u sluznicu maternice i drugu stranu koja je glatka i prekrivena tankom opnom. Ova opna se nastavlja i širi od posteljice oblažući cijelu unutrašnjost maternice stvarajući šupljinu ispunjenu tekućinom u kojoj se nalazi fetus. Opna se zapravo sastoji od dva lista, amniona i koriona, koji su slijepljeni.

S glatke strane posteljice polaze krvne žile koje tvore jednu pupčanu arteriju i dvije pupčane vene koje izgrađuju pupkovinu i preko kojih je fetus u vezi s posteljicom i majkom.

Glava sada čini trećinu tijela vaše bebe, a razvojem moždanih sinapsi mozak postaje sve složeniji. Nastavlja se i oblikovanje lica, osobito nosa i obraza, a očni kapci se spajaju i ostati će zatvoreni gotovo četiri mjeseca.

Sada se jasno razlikuje koštano tkivo koje je već na svome mjestu, te se uočavaju točke okoštavanja za kosti glave, u udovima, kao i rebrima. Rast ručica omogućuje njihovo pomicanje i stavljanje palca u usta. Vaša beba sada već može gutati manje količine plodne vode i od nje stvarati mokraću.

13. tjedan

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je 6.5 - 7.8 cm, a teška 15 - 30 g.

Savjet

Od najvećeg značaja za vaše dobro opće osjećanje kao i zdravi razvitak vašeg djeteta je zaštita od infektivnih bolesti. Obratite pozornost na higijenu:

U vašem kućanstvu otklonite potencijalne izvore infekcije:

  • perite često ruke
  • nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube
  • ukoliko je neki od članova vaše obitelji bolestan, potrebno je često mijenjati posteljinu kao i ručnike, te ih odvojeno prati i iskuhavati
  • zaobiđite vaše bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći. Vaša okolina će zasigurno imati razumijevanja za vaš postupak.

    Dobro i brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonskim putem.
  • ukoliko vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra.

    Osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može imati utjecaja na vašu nerođenu bebu.
  • pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.


 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

13. tjedan
13. tjedan
13. tjedan
13. tjedan
13. tjedan
13. tjedan
 

Povezane teme