Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Smanjenje jutarnjih mučnina i drugih tipičnih tegoba u trudnoći označuje završetak prvog tromjesečja trudnoće.

Buduća majka

Vjerojatno se ovaj tjedan osjećate sjajnije i živahnije nego u prva tri mjeseca. Jutarnja mučnina obično nestaje negdje, što znači da konačno možete rane simptome trudnoće staviti iza sebe.

Najveći broj trudnica doživljava ovaj i naredne tjedne trudnoće kao najbolje razdoblje svoje trudnoće, a većina tegoba nestaje. Po završetku prvog tromjesečja popravlja se i san, koji postaje dublji. Naučite se uživati u vašoj trudnoći. Pronađite vrijeme za opuštanje.

Osjećaj tjeskobe za vrijeme trudnoće dovodi do napetosti mišića, što opet može izazvati nelagodu. Opuštanje će vam pomoći da se suočite s fizičkim naporima porođaja, ali i da postignete psihički mir.

Nastavak postupnog rasta maternice koja se lagano izdiže iznad stidne kosti i može izvana opipati. Smanjuje se pritisak na mokraćni mjehur, što rezultira manjim brojem odlazaka na toalet. Hormoni trudnoće se stabiliziraju, pa su i grudi manje osjetljive.

Možda ćete povremeno krvariti iz nosa u drugom tromjesečju. To je zbog hormona trudnoće koji opuštaju stijenke krvnih žila, a povećani dotok krvi vrši pritisak na njih. Ako se sluznica nosa osuši, vjerojatno će vam se krvne žile oštetiti, što će uzrokovati krvarenje u nosu. Možete zaustaviti isušivanje nosa tako da pijete puno vode i nanesete vazelin u unutrašnjost nosnica.

Vaša beba

Lice vaše bebe sve je razvijenije. Prepoznaju se korijen nosa, formirani su obrazi, uši su sa strana na vratu prema glavi, a oči su sve bliže jedno drugome. Štitna žlijezda dovršila je svoj razvitak i spremna je za početak stvaranja vlastitih hormona.

U muških fetusa razvija se prostata, a u ženskih fetusa se jajnici spuštaju iz trbuha u malu zdjelicu.

U ovom tjednu dolazi do nicanja finih lanugo dlačica koje rastu gotovo po cijelom tijelu fetusa. Vjeruje se da lanugo dlačice imaju zaštitnu ulogu, prije svega pridržavajući verniks na površini kože. Vernijs je masni, voštani i sirastog izgleda pokrov kože koji beba sama izlučuje i stvara.

Lanugo dlačice otpadaju, a vernix većim dijelom iščezava prije nego što će se beba roditi. Zajedno s lanugo dlačicama pokazuju se obrve, za sada veoma nejasno, čak niče i po koja vlas na glavi. Mišići lica se počinju kontrahirati, pa se nalicu mogu vidjeti grimase i zijevanje. Ispod zatvorenih očnih kapaka počinju se pokretati oči.
 

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je 8.0 - 11.0 cm, a teška 30 - 60 g.

14. tjedan

Savjet

Tijekom prvog trimestra trudnoće dobitak na tjelesnoj težini je neznatan, a potom ravnomjerno raste otprilike u ritmu 400 - 500 g / tjedan tijekom drugog i trećeg trimestra, tako da je ukupni dobitak na koncu trudnoće nekih 10 - 12 kg. Osim redovitih kontrola tjelesne težine u okviru liječničkih pregleda / antenatalna skrb, preporuka je dodatno kontrolirati težinu na kućnoj vagi.  Važite se najbolje uvijek u isto doba dana, npr. ujutro bez odjeće i obuće. Ukoliko je dobitak na težini prosječno 400 - 500 g/tjedan, nalazite se u optimalnom području.

Odakle potječu dodatni kilogrami na koncu trudnoće:

 • dijete: oko 3.500 g
 • placenta: 500-600 g
 • plodna voda: 1,000 g
 • maternica (prije trudnoće teži svega 50 g): 1,000 g
 • dojke: 500 g
 • dodatno masno tkivo: najmanje 1,700 g
 • zadržana tekućina: najmanje 2,000 g
 • dodatna količina krvi: oko 1,500 g.

Trudnoća nije vrijeme za držanje dijete. Izuzetak je šećerna bolest u trudnoći, kada oblik i način dijete propisuje liječnik.  Premali unos kalorija može dovesti do deficita hranjivih tvari u majčinom organizmu što za posljedicu ima zaostatak ili prestanak rasta djeteta, premala porođajna težina i čak prijevremeni porođaj.

U specijalnim slučajevima - također uvijek pod liječničkim nadzorom, dopuštena su odstupanja od standardne sheme:

 • kod pretilih trudnica, uz kontroliranu prehranu s manje kalorija
 • kod veoma mladih trudnica, čiji vlastiti rast i razvitak još nije dovršen
 • kod pothranjenih trudnica, koje trebaju hiperkalorijsku ishranu i
 • kod trudnica s višestrukom trudnoćom, čije su potrebe povećane.


 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

14. tjedan
14. tjedan
14. tjedan
14. tjedan
14. tjedan
14. tjedan
 

Povezane teme