Datum zadnje izmjene: 15. 11. 2023.

Žene s kroničnim bolestima trebale bi planirati trudnoću nakon što se postigne optimalna kontrola njihove bolesti. Svaku ženu reproduktivne dobi trebalo bi pitati o planiranju buduće trudnoće u vrijeme kada dolazi na godišnju kontrolu, konzultaciju radi kontracepcije ili konzultacije radi plodnosti.

 

Cilj prekoncepcijskog savjetovanja je rađanje zdravog djeteta, a bez ugrožavanja ženinog zdravlja, poboljšanja ishoda trudnoće i postizanja što manjeg broja neželjenih trudnoća.

Potrebno je procijeniti postojanje rizičnih faktora za majku i njezino dijete i odgovoriti na pitanja:

 • kako će bolest utjecati na trudnoću
 • kako će trudnoća utjecati na bolest

Dob prve trudnoće u današnje vrijeme sve više se pomiče, a žene dobi veće od 35 godina imaju određene rizike.
 

Činjenice:

 • plodnost žene smanjuje se s dobi
 • veća je učestalost kroničnih bolesti
 • kromosomske anomalije češće su uz višu dob, a prvenstveno se to odnosi na trisomije
 • povećana je učestalost spontanih pobačaja
 • majčine komplikacije u trudnoći kao preeklampsija, gestacijski dijabetes i placenta previja češći su u žena starijih od 35 godina
 • veća je učestalost carskog reza

 

Česte kronične bolesti koje imaju utjecaja na buduću trudnoću su:

 • pregestacijski dijabetes (šećerna bolest tip 1 i tip 2)
 • epilepsija
 • hipertenzija i bolesti srca
 • bolesti vezivnog tkiva (sistemski lupus eritematodes, reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, sklerodermija, Sjögrenov sindrom)
 • astma
 • bolesti štitnjače
 • bolesti bubrega
 • psihijatrijske bolesti
 • tromboembolija i trombofilija


Rizici nekromosomskih porođajnih defekata ne povećavaju se s dobi. Za neke žene s kroničnim bolestima, rizik nastanka majčinih i fetalnih komplikacija može biti prevelik da bi se planirala trudnoća, ali danas su to iznimno rijetke okolnosti.

Kronične bolesti i trudnoća

Ginekološke bolesti i trudnoća

Miomi i trudnoća

Leiomiomi su benigni tumori građeni od glatkih mišića. Njihova incidencije u trudnoći je oko 2%, nešto je veća kod žena crne rase. Simptomi ovise o lakalizaciji. Miomi tijekom trudnoće povremeno podliježu degeneraciji (hemoraški infarkt), a tada mogu izazvati bolove, bolnost pri palpaciji, povišenu temperaturu i leukocitozu. Diferencijalno dijagnostički ih je tada teško razlikovati od apendicitisa, abrupcije posteljice, bubrežnog kamenca ili pijelonefritisa. Terapija se sastoji od opservacije i analgetika. U većini slučajeva se simptomi smire za nekoliko dana, ali upala može stimulirati i porod. Rijetko je potreban kirurški zahvat.

Miomi i smanjena plodnost: Submukozni miomi mogu izazvati rane pobačaje, a histeroskopska resekcija mioma poboljšava ishod idućih trudnoća.

Učinak trudnoće na miome: Rast mioma u trudnoći nije moguće predvidjeti. U prvom tromjesečju miomi bez obzira na veličinu, ili ostaju jednaki, ili rastu. Tijekom drugog tromjesečja manji miomi (<6 cm) obično ostaju jednaki, ili rastu, dok se veći smanjuju (down-regulation estrogenskih receptora). U trećem tromjesečju miomi neovisno o svojoj veličini ostaju jednaki ili se smanjuju.

Učinak mioma na trudnoću: Brojne su komplikacije vezane uz postojanje mioma u trudnoći, uključujući prijevremeni porod, abrupciju placente, nepravilne stavove fetusa, opstrukcije pri porodu, potrebu za dovršenjem trudnoće carskim rezom i postpartalno krvarenje. Ukoliko je posteljica smještena u blizini, ili prekriva submukozni miom, povišena je incidencija pobačaja, abrupcije posteljice, prijevremenog poroda i postpartalnog krvarenja. Miomi u donjem uterinom segmentu ili u cerviksu mogu uzrokovati opstrukciju pri porodu.

Dijagnoza: Obzirom da je ponekad teško razlikovati miome od ovarijskog tumora potrebna je dijagnostička obrada koja podrazumijeva ultrazvučni pregled i MRI kojom se može prikazati detaljna anatomija, te veličina i smještaj mioma.

Terapija: Resekcija mioma tijekom trudnoće je općenito kontraindicirana zbog posljedičnog krvarenja. Ukoliko se radi o pedunkularnom miomu, resekcija je ponekad moguća.

Trudnoća nakon resekcije mioma: Ženama kojima je reseciran veliki miom, s velikim defektom miometrija (bez obzira da li je miom sezao do endometrija ili ne) preporuča se trudnoću dovršiti carskim rezom zbog moguće rupture uterusa koja se može ponekad dogoditi i rano u trudnoćo, bez prisustva trudnova.

 

Tumori jajnika u trudnoća

Incidencija tumorskim masa jajnika u trudnoći varira između 1/100 do 1/2000 trudnoća.  Najčešće se radi o benignim cističnim tumorima, a maligni tumori jajnika su iznimno rijetki.

Komplikacije: Stanja koja zahtijevaju hitan postupak su torzija ili krvarenje iz ciste/tumora jajnika. Ukoliko je moguće, preferira se laparoskopija.

Postupak: Mase manje od 6 cm u ranoj trudnoći su obično ciste žutog tijela. Postupak je obično konzervativan, tumor je redovito prati ultrazvučno, ciste manje od 5 cm obično spontano regrediraju. Operativni zahvat se preporuča ukoliko postoji sumnja na torziju ili rupturu ciste, te ukoliko je cista veća od 10 cm (zbog povećanog rizika da je riječ o karcinomu, te povećanog rizika za torziju).

Kontroverzno je kako tretirati ovarijske mase koje su velike 5-10 cm. Ukoliko je cista suspektna (septa, čvorići, papilarne izrasline i solidne komponente unutar ciste)  preporuča se operativni zahvat, ali ako je cista nesuspektna tretman može biti konzervativan.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme