Datum zadnje izmjene: 29. 12. 2019.

Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva da se povećavaju. Pri tome, osobito ne bi trebala rasti ukupna količina unesenih namirnica. Prednost treba dati namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim u vitaminima i mineralnim tvarima. Dozvoljeni prirast tjelesne težine trebao bi se kretati između 11 do 15 kg. 

Trudnoća nije vrijeme za smanjenje tjelesne težine, strogu restrikciju unosa kalorija, niti je ovo period kada je potrebno jesti za dvoje. U krajnjoj liniji, istina je da trudnica treba jesti za dvoje, ali je neobično bitno naglasiti da je jedno od ovo dvoje iznimno mali plod čije su potrebe značajno niže nego potrebe trudnice. Ukoliko je vaša težina u granicama prosječnih vrijednosti, tijekom trudnoće ćete trebati samo oko 300 kalorija više nego što je to bilo potrebno prije trudnoće da biste održali svoju težinu. 

Tijekom prvog tromjesečja čak ne trebate niti ovih dodatnih 300 kalorija dnevno, osim ako pokušavate nadoknaditi gubitak težine. Prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće povezano je s nizom dodatnih rizika, kako tijekom trudnoće, tako i tijekom porođaja, ali i u kasnijem životu vaše bebe. 

Prekomjerni dobitak na težini otežava procjenu tijeka trudnoće i mjerenje bebe. Prenaprežu se mišiće i rezultira bolovima u nogama i leđima, stvara pojačani umor i potpomaže nastanku proširenih vena. Beba može postati toliko velika da će vaginalni porođaj biti veoma težak ili nemoguć. U slučaju operativnog dovršenja porođaja (carski rez), operacija je teža i češće su poslijeoperacijske komplikacije. Nakon porođaja  otežan je gubitak prekomjernih kilograma.

Prirast težine u trudnoći

Niz znanstvenih ispitivanja objavljenih posljednjih godina ukazuju da je kod beba težih od 4,000 - 4,500 g povećan rizik nastanka estrogen-ovisnih tumora (rak dojke u djevojčica i rak prostate u dječaka), te je češći nastanak povišenog krvnog tlaka u kasnijem životu. Kako je ovo ujedno i najčešći uzrok smrtnosti odraslih, to je prekomjerni dobitak na težini tijekom trudnoće izravno povezan i s dužinom budućeg života vaše bebe. 

Premda je prekomjeran dobitak na težini tijekom trudnoće najčešće povezan s prevelikom bebom, majčin dobitak na težini nije uvijek povezan s težinom bebe. Moguće je dobiti 20 kilograma na težini, a roditi bebu od 2.500 kg i dobiti 10 kg na težini i roditi bebu od 4.500 kg.  Idealan dobitak na tjelesnoj težini tijekom trudnoće podrazumijeva dobitak između 11 do 15 kg, pri čemu je veća vjerojatnost da će trudnice sitnije konstitucije dobiti manju, a trudnice krupnije konstitucije veću težinu od navedenih vrijednosti. 

Ukupni dobitak na težini omogućuje razvitak bebe težine između 3 do 4 kg. Preostalih 9 do 11 kg su potrebni za razvitak posteljice, plodne vode, maternice, majčinih grudi, povećanja volumena majčine krvi i tkivnih tekućina. Ovaj dobitak na težini osigurava majci najbrži povratak na njenu težinu prije trudnoće.

 

Prirast težine tijekom trudnoće

Prirast težine u trudnoći

Žene koje počinju trudnoću s izrazitim manjkom kilograma, trebaju pokušati dobiti dostatnu težinu tijekom prvog tromjesečja trudnoće, tako da bi s drugim tromjesečjem dostigle idealnu težinu. Tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće, trudnice bi trebale dobiti potrebnih 11 - 15 kg povrh toga.

Žene koje započinju trudnoću s težinom koja je za 10 - 20% iznad idealnih vrijednosti, mogu bez veće opasnosti po bebu dobiti nešto manje na težini od prosjeka, ali uvijek uz pomoć najkvalitetnije hrane i ozbiljnog nadzora liječnika.

Trudnoća nikada nije vrijeme za održavanje ili gubitak na težini jer se pravilan razvitak ploda ne može temeljiti na pričuvama majčine masti, budući da one pružaju samo kalorije, ali ne i hranjive tvari.

Prirast težine u trudnoći

Trudnice koje nose više od jedne bebe dobivaju više na težini. Ovaj prirast nije proporcionalan, ne udvostručuje se u blizanačkim trudnoćama, niti se utrostručuje u troplodnim trudnoćama, ali doista značajno raste i u blizanačkoj trudnoći iznosi 17 do 22 kg, i više kod većeg broja plodova. Prosječan dobitak na težini iznosi otprilike 0 - 2 kilograma tijekom prvog tromjesečja. Ovaj prirast se nastavlja s oko 300 - 500 grama tjedno tijekom drugog i tijekom većeg dijela trećeg tromjesečja.

Idealan mjesečni dobitak na težini tijekom ovog razdoblja iznosi 1,200 - 1,500 grama. Tijekom zadnjih četiri tjedna dobitak na težini pada na oko jedan ili čak nijedan kilogram.

Rijetko koja trudnica može održati dobitak na težini prema ovom idealnom modelu. Ali bi cilj svake trudnice trebao biti održati dobivanje na težini postojanim koliko god je to moguće. Crvena lampica bi se trebala upaliti:

  • Ako ne dobivate ništa na težini tijekom četvrtog do osmog mjeseca (16. - 32. tjedan trudnoće).
  • Ako dobivate više od 2 kilograma u bilo kojem tjednu drugog tromjesečja.
  • Ako dobijete više od kilograma u bilo kojem tjednu trećeg tromjesečja, osobito ako vam se čini da to nema veze s prekomjernim uzimanjem hrane.


Provjerite i ako ne dobivate ništa na težini više od dva tjedna zaredom.

Prirast težine u trudnoći

Ukoliko otkrijete da je prirast vaše težine značajno veći ili manji od onog što ste planirali, poduzmite akciju da biste vidjeli vraća li se na normalnu krivulju, ali ne pokušavajte zaustaviti njen rast. Držite na umu kako vaša beba treba svakodnevno svoju količinu hranjivih tvari tijekom cijele trudnoće.

Nikada ne držite dijetu, ali strogo pazite na svoju prehranu.

Svoju težinu pratite od početka i nikada nećete morati svoju bebu staviti na "gladovanje" da biste izbjegli dobitak neugodnih masnih naslaga.


 

dr. Vesna Harni

Povezane teme