Prehrana u trudnoći
Navike u prehrani i piću određuju naše zdravlje daleko izravnije nego što smo ranije pretpostavljali. Osobitu vrijednost i značaj dobiva prehrana u trudnoći. Temeljna pravila za prehranu u trudnoći obuhvaćaju jednake vrijednosti kao i izvan trudnoće:
- Punovrijedna i raznovrsna prehrana.
- Prehrana bogata vitaminima i mineralima.
- Šećer i masnoća u što manjim količinama.
- Kuhinjska sol štedljivo.
- Proizvodi od cjelovitih žitarica svakodnevno.
- Ne pušiti.
U trudnoći je osobito potrebno obratiti pozornost na sljedeće stvari:
- Ne uzimati alkohol.
- Tekućina u dovoljnim količinama.
- Ne jesti svježe meso (opasnost toksoplazmoze).
- Ne piti nekuhano mlijeko i proizvode nekuhanog mlijeka (opasnost od listerioze).
Za vrijeme trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva da se povećavaju. Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 - 300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unesenih namirnica ne treba rasti, osobito ne treba jesti za dvoje.
Prednost dajte namirnicama siromašnim u kalorijama, a bogatim u vitaminima i mineralnim tvarima (povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi).
Dozvoljeni prirast tjelesne težine trebao bi se kretati između 11 i 15 kg.
Vrlo je bitan ravnomjeran raspored obroka. Izbjegavajte dulje periode gladovanja tijekom dana. Doručkujte dovoljno! Ne zaboravite male užine! Samo jedan topli obrok dnevno s krumpirom, povrćem ili salatom te komadićem mesa ili ribe pokriti će sigurno dnevne potrebe u hranjivim tvarima.
Uporabom jodirane soli možete spriječiti manjak joda. Dovoljan unos joda osigurat ćete redovnim unosom morske ribe i mlijeka.
Unos balastnih tvari (produkti cjelovitih žitarica, povrće) pomoći će protiv zatvora koji često nastupa u trudnoći.
Dnevni unos tekućine trebao bi iznositi između 1 - 1.5 litre. Povoljno djeluju mineralne vode kao i voćni, te biljni čaj bez šećera. Izbjegavajte jaku kavu, jak čaj, gazirane i zaslađene napitke.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Jaja
Meso i mesni proizvodi
Teleća jetra: Britanska istraživanja ukazuju da jetra prosječno sadrži na 100 g 13 - 39 g vit. A (44.000-130.000 IE). Embrionalna oštećenja mogu biti izazvana u I tromjesečju trudnoće pri unosu od 25.000-40.000 IE vitamina A/dan. Ova doza se dostiže već kod unosa 10 g telećih jetara/dan Sirovo (tartar!) ili polu-pečeno (steak!) meso ne jesti. Izbjegavajte pohanje, mrvice upijaju masnoću!
Kruh
Krumpir
Riba
Masti
Povrće
Voće
Tekućina
Slatkiši
Šećer koristiti veoma štedljivo! Med nema prednost u odnosu na šećer! Umjesto slatkiša uzmite svježe voće ili voćnu salatu, malu porciju pahuljica, čašu mlijeka ili čašu prirodnog soka.
dr. Vesna Harni