Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Ovaj tjedan označuje konac prvog tromjesečja, završen je embrionalni razvoj koji je trajao punih 8 tjedana. Formirani su fetalni organi / organogeneza koji će od sada do kraja trudnoće rasti a njihova funkcija sazrijevati.

Buduća majka

Sada je i vaš trbuh jasno prepoznatljiv. Time i dosadašnja odjeća postaje preuska i vrijeme je za kupovinu trudničke odjeće. 

Porastom volumena krvi počinje prilagodba vašeg organizma na povećani napor, prije svega srce povećava svoj učinak za 20%.  Rastu minutni, kao i udarni srčani volumen, što je praćeno s povećanom srčanom frekvencijom / ubrzani rad srca i ubrzani puls.

U vašoj maternici, vratu maternice i vagini nakuplja se više krvi tijekom trudnoće. Iako je ovo sjajno za vaše dijete u razvoju, za vas to znači povećanje vaginalnog iscjetka. Vjerojatno ste već svjesni ovog simptoma. Sve dok iscjedak izgleda i miriše isto kao i prije začeća, nema razloga za zabrinutost.

Međutim, promjene boje, konzistencije ili mirisa vaginalnog iscjetka znak su upozorenja za vaginalnu infekciju. To je, nažalost, prilično česta nuspojava trudnoće. Tanki, sivi iscjedak koji mirisa na ribu može značiti da imate bakterijsku vaginozu. Iscjedak koji djeluje pomalo poput sira može ukazivati na gljivičnu infekciju. Ako sumnjate u to je li vaš isjedak normalan ili nije, obratite se vašem liječniku.

Vaša beba

Nastavlja se finiji razvitak kože vaše bebe, koja je u ovo vrijeme tanka i prozirna i kroz koju se vidi mnoštvo krvnih žilica. Lanugo dlačice prekrivaju gotovo cijelu površinu kože bebe, a jasnije se ističu dlačice na obrvama. Počinje rasti kosa na glavi, a pigmentne stanice počinju stvarati crni pigment.

Razvijaju se daljnji centri okoštavanja i kosti, kao i koštana moždina koja preuzima funkciju žumanjčane vreće u stvaranju krvi djeteta. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba s time i sve savitljivija. Sada vaša beba može svoje prstiće stisnuti u šaku.

Vaša beba guta amnijsku tekućinu koja ga okružuje, što pomaže sazrijevanju respiratornog sustava. Bebine oči su i dalje zatvorene, ali beba počinju reagirati na svjetlost izvan vaše maternice. Od ovog tjedna vaše će dijete početi čuti zvukove u vašem tijelu, poput otkucaja srca i trbuha.

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je 10 - 12 cm, a teška 50 - 100 g.

15. tjedan

Savjet

Većina trudnica je početkom trudnoće veoma zaokupljena mišlju o trudnoći, nadama i strahovima, kao i tjelesnim promjenama koje nastaju. Rezultat toga je veoma često gubitak seksualne želje i izbjegavanje spolnih odnosa.

Sa završetkom prvog tromjesečja trudnoće i s popuštanjem tegoba, prihvaćanjem i zaokupljenošću promjenama koje se dešavaju, raste želja za nježnošću što vrlo često oživljuje i interes za tjelesnom ljubavi. Savršeni položaj za vođenje ljubavi tijekom trudnoće je položaj jedan do drugoga, čime se izbjegava pritisak na trbuh i grudi, što trudnica može doživljavati bolno. Koncem trudnoće u većine trudnica ponovo popušta seksualno zanimanje, najviše uslijed snažnih tjelesnih promjena kao i zaokupljenošću samim porođajem.

Strah da bi ste mogli povrijediti dijete prilikom spolnog odnosa je neutemeljen, jer je dijete u maternici veoma dobro zaštićeno. U nekim pak posebnim situacijama mogle bi nastupiti smetnje. Sjemena tekućina, obzirom da sadrži prostaglandine mogla bi izazvati prijevremene trudove a time i prerani porođaj. Prostaglandini su tvari slične hormonima koje koncem trudnoće zajedno s oksitocinom izazivaju porođajne trudove.

Kod pojava sukrvice prilikom spolnog odnosa savjetuje se pregled ginekologa, iako je u većini slučajeva razlog veoma dobra prokrvljenost vagine i vanjskog spolovila, tako da se ne mora raditi o ozbiljnom simptomu.

U sljedećim situacijama ne biste trebali imati spolne odnose tijekom trudnoće:

  • kod nisko sjedeće ili predležeće posteljice (opasnost od krvarenja)
  • kod insuficijencije vrata maternice (otvorenosti materičnog ušća)
  • kod pojave prijevremenih trudova
  • kod učestalih vaginalnih infekcija.


Ukoliko vam je iz bilo kojeg razloga liječnik savjetovao suzdržavanje od spolnog odnosa, vi i vaš partner možete još uvijek održavati tjelesnu i emocionalnu intimu ljubavnim milovanjem i nježnim diranjem trbuha.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

15. tjedan
15. tjedan
15. tjedan
15. tjedan
15. tjedan
15. tjedan
 

Povezane teme