Datum zadnje izmjene: 23. 12. 2019.

Premda se prvo tromjesečje uobičajeno poistovjećuje s embriogenezom / embrionalnim razvojem djeteta, to nije sasvim točno. Embriogeneza traje 8 tjedana i ima 23 faze / Carnegie stages. Počinje s oplodnjom (14. dan ciklusa / 2. tjedan trudnoće) i završava se nakon 56 dana, upravo sa završetkom desetog tjedna trudnoće. Tijekom embrionalnog razvitka stvorili su se svi embrionalni organi, ali će njihov konačni razvoj do pune funkcionalnosti potrajati sve do kraja trudnoće.

Buduća majka

Visoka razina hormona trudnoće ß-hCG razlog je pojave tipičnih tegoba rane trudnoće: osjećaj mučnine, pojačano lučenje sline, jutarnje povraćanje. U ovo vrijeme razina ß-hCG dosiže vrijednosti od oko 1 milijun IU/L. O kojim se vrijednostima ovdje radi, točnije ćete si predočiti kada znate da je za produkciju 1 IU/L hCG potrebno 1 milijun stanica trofoblasta. 

Ovako visoke vrijednosti se održavaju do 12. tjedna trudnoće, potom razina ß-hCG pada na 100,000 IU/L u 16. tjednu trudnoće, vrijednost koja se potom održava do konca trudnoće. S padom razine ß-hCG obično prestaju problemi s mučninom i povraćanjem u trudnoći. Ukoliko se ovi problemi nastavljaju, potrebno je razmotriti i njihove druge uzroke.

Funkcija ß-hCG hormona u organizmu trudnice je višestruka. U ranoj trudnoći su to:

  • luteotropna funkcija: potpora funkciji žutoga tijela jajnika u produkciji progesterona koji održava trudnoću
  • tireotropna funkcija: utjecaj na štitnu žlijezdu trudnice koja povećava svoju funkciju u trudnoći za nekih 25% i
  • imunosupresijska funkcija: zajedno s drugim hormonima (EPF - Early factor of pregnancy i PAF - Platteled activated factor) suprimira imunološki odgovor trudnice i na taj način sprječava odbacivanje ploda kao stranog tijela (embrij - da se prisjetimo - nosi 50% gene oca koji su za trudnicu strani geni).

Vaša beba

Većina organa vaše bebe već postoji u minijaturnom obliku, a plan razvitka upotpunjuje se razvitkom spolnih organa. Unatoč tomu što se vanjsko spolovilo neće vidjeti još nekih tjedan dana, u ovom tjednu su od indiferentne primarne gonade formirani jajnici ili testisi koji potom svojim hormonima usmjeravaju razvitak vanjskih spolnih organa.

Nastavlja se razvitak šakica i stopala, sada se palac počinje razlikovati od drugih prstiju. Razvijaju se zglob kuka i ramena što omogućuje pokrete ekstremiteta. Ultrazvučno se mogu pratiti pokreti bebe, koji su nagli i podsjećaju na trzaje jer još uvijek nisu voljnog karaktera, jer nije dovršena mijelinizacija živčanih vlakana.

Javljaju se okusni i zubni pupoljci. Srce je u potpunosti razvijeno i sadrži četiri šupljinice: dvije pretklijetke i dvije klijetke. Srčana frekvencija je oko 180 otkucaja / minuti. Mozak se nastavlja ubrzano razvijati: svake minute nastane otprilike 250.000 novih moždanih stanica.

10. tjedan

Dužina i težina bebe

Vaša beba dugačka je oko 4.5 cm, a teška oko 5 g.

Savjet

Osim osjećaja mučnine i povraćanja, hormonalne promjene u trudnoći mogu izazvati promjene na koži u smislu trudničkih pjega na licu (chloasma) kao i snažnije pigmentacije drugih dijelova tijela kao npr. areole oko bradavica na grudima, središnje linije na trbuhu / linea nigra. Promjene nastaju kao rezultat dublje pigmentacije kože uslijed visoke razine estrogena.

Osim tamnijih pigmentacija, mogu se javiti i spider nevusi: sitni crveni madeži sastavljeni od vrlo sitnih žilica koje su nalik na paukove nožice. Spider nevusi nastaju uslijed prskanja vrlo sitnih krvnih kapilara kože.

Promjene možete unekoliko spriječiti zaštitom od direktnog izlaganja lica sunčevim zrakama. Koristite kreme za lice s visokim zaštitnim faktorom.

Embriogeneza

Osmi embrionalni tjedan označuje kraj embriogeneze, a vremenski predstavlja razdoblje između 51. - 56. dana nakon oplodnje.

Carnegie stadij 21 obuhvaća slijedeće promjene: ručice dosižu jedna drugu, izdužuju se prstići, stopala dosižu jedno drugo. Unutar mozga se registrira kortikalna ploča. U potkožnom tkivu glave nastaje i širi se mreža krvnih žila. U rožnici se razvija substantia propria. U metanefrosu nastaju glomerularne kapsule.

Tijekom Carnegie stadija 22 se razvijaju očni kapci i vanjsko uho. Nastaju tragus i antitragus, nosni septum, sekundarno nepce. Adenohipofizarna peteljka je još uvijek nekompletna. Vidljiva je skleralna kondenzacija. U metanefrosu su prisutni nekoliko veliki glomeruli.

Carnegie stadij 23: Glava se zaokružuje i još uvijek čini oko 50% veličine embrija. Nastaju brada, nosne jamice. Udovi se izduljuju i bolje diferenciraju. Humerus je u fazi hrskavičavog razvitka. U metanefrosu sekretorni tubuli dobijaju izgled konvoluta, prisutni su brojni veliki glomeruli.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
10. tjedan
 

Povezane teme