Datum zadnje izmjene: 29. 12. 2019.

Uzimanje vitaminskih nadopuna tijekom trudnoće predmet je oprečnih rasprava u znanstvenim krugovima. Ova suprotna mišljenja oko prenatalnih vitaminskih nadopuna još i više su pojačana stvarnim nedostatkom jednoznačnih znanstvenih dokaza za ohrabrivanje rutinske uporabe vitaminskih dodataka tijekom trudnoće. Izuzeci od ovoga svakako su uporaba folne kiseline, kao i željeza. U nekim zemljama svijeta, kao što su Austrija ili Njemačka koje spadaju u područja siromašna jodom, dopunska primjena joda nije samo nadopuna, već i pitanje ispravnog funkcioniranja štitnjače fetusa.

Većina znanstvenih zaključaka preporučuje pažljivo procjenu prehrane svake trudnice pojedinačno od strane liječnika, kao i prepisivanje vitaminskih nadopuna samo kada se utvrdi da je prehrana manjkava. Redovite nadopune ograničene su na one skupine trudnica s visokim rizikom u prehrani, kao što su trudnice koje nastavljaju pušiti u trudnoći, vegetarijanke, trudnice koje nose više od jednog ploda, te trudnice ovisne o alkoholu i drogama.

Vitaminske nadopune u trudnoći

Potrebe majke za određenim vitaminima i mineralima tijekom trudnoće se značajno povećavaju. Niti jedna vitaminska nadopuna, bez obzira koliko je kompletna, ne može zamijeniti dobru prehranu. Veoma je važno znati da većina vitamina i minerala što ih uzimate dolazi iz hrane zato što je to najdjelotvorniji način upotrebe hranjivih tvari.

Svježa, neobrađena hrana sadrži ne samo hranjive tvari za koje mi znamo, i koje se nalaze u piluli, nego vjerojatno i veliki broj drugih tvari koje su još neotkrivene. Kruh od integralne pšenice oduvijek sadrži cink, mineral koji se prije tridesetak godina nije nalazio u prenatalnim nadopunama, a za koji znamo da je potreban za dobro opće zdravlje. S druge strane, voće i povrće izrazito su bogati vlaknima i vodom, od kojih niti jedno nije sadržano u vitaminskim nadopunama - prenatalnim tabletama.

Nipošto ne treba misliti da je to što je dobro u malim količinama, još bolje u većim količinama, osobito tijekom trudnoće. Vitamini i minerali u visokim dozama mogu imati štetna djelovanja po naš organizam. Ovo je osobito vidljivo tijekom trudnoće, i to kod vitamina A i vitamina D, koji pokazuju toksične učinke kada se unose u razinama koje nisu u skladu s preporučenim dnevnim količinama.

Vitaminske nadopune u trudnoći

Ne postoje jedinstveni propisani standardi koji bi jasno odredili što bi sve morala sadržavati vitaminska tableta da bi se zvala prenatalnom nadopunom.

U svakom slučaju potrebno je obratiti pozornost da vitaminsko-mineralna nadopuna ne bi smjela sadržavati više od:

  • 4.000 - 5.000 IU vitamina A. Dnevne potrebe za ovim vitaminom su svega oko 800 µg (oko 2.660 IU).
  • 400-800 µg folne kiseline; pri čemu ova razina ovisno o stupnju rizičnosti trudnoće može ići i do 5 mg/dan bez ikakvih štetnih posljedica po embrij. Uobičajena doza koja se nalazi u prenatalnim nadopunama je 800 - 1.000 µg i ova doza se može smatrati prikladnom.
  • 100% RDA ("Recommended Dietary Allowances" - preporučene dnevne količine) za vitamin D i vitamin C za trudnice. Preporučena dnevna doza za vitamin D iznosi 200 - 400 jedinica (5 - 10 µg) i za vitamin C 70 mg. Ove doze mogu nekad biti nešto manje ili nešto veće, i to je u redu. Ne biste trebali koristiti vitaminske nadopune koje sadrže mnogo više od RDA, osim ako to nije savjet vašeg liječnika.
  • 100% RDA ili nešto više ili nešto manje za niacin, pantotensku kiselinu, željezo, jod, cink i bakar.
  • 100% RDA za vitamin E.
  • najmanje 100% RDA za tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), piridoksin (vitamin B6) i cijanokobalamin (vitamin B12). Mnogi preparati sadrže najčešće 150% do 300% RDA za ove vitamine.
  • ne više od 250 mg kalcija ili 25 mg magnezija, ako preparat sadrži željezo, budući da se velike količine jednog i drugog minerala mogu utjecati na apsorpciju željeza. Ako je potrebno uzimati veće količine magnezija ili kalcija, ove preparate svakako uzimajte odvojeno, barem dva sata prije ili poslije bilo koje nadopune koja sadrži željezo.
  • minerali u tragovima, kao što su krom, mangan, molibden, bakar i cink, te vitamin H (biotin). Ovi minerali pružaju dodatnu sigurnost. Bakar i cink su potrebni u svakoj nadopuni koja sadrži željezo, budući da postoje interakcije između ovih minerala prilikom njihove apsorpcije. 

dr. Vesna Harni

Povezane teme