Datum zadnje izmjene: 26. 10. 2019.

Duhanski dim je mješavina plinova, kapljica i sitnih čestica, prije svega ugljičnog monoksida, vode, nikotina i duhanskih katrana. Nikotin je glavna opojna tvar duhana. Duhanski dim sadrži oko 1% nikotina, tako da cigareta teška 1 g sadrži oko 10 mg nikotina, od čega se u duhanskom dimu nalazi oko 20% (= 2 mg). 

Nikotin se lako resorbira preko sluznica respiracijskog trakta, usne šupljine, probavnog trakta, ali i kože. U usnoj šupljini se resorbira 25 - 50% nikotina, kod dubokog inhaliranja oko 90%. Vrijeme poluraspada nikotina iznosi 2 sata, a 90% nikotina se u jetrima metabolizira u hydroxinicotin i cotinin. Nikotin prolazi nesmetano kroz posteljicu, ali u tkivu fetusa dosiže daleko niže koncentracije.

Ovisno o duljini i težini pušačkog staža, obično se nakon nekoliko desetljeća kod pušača javljaju karakteristična oštećenja na različitim organima kao što arteriosklerotične promjene na krvnim žilama srca i ekstremiteta, rak pluća, usne šupljine, dušnika i želuca. Oko 3,800 razgradnih produkata iz cigareta prelazi prilikom pušenja nefiltrirano u krvotok djeteta. Između ostalih tu se nalaze kadmij i drugi teški metali, radioaktivne tvari, kao i tvari koje izazivaju rak, a koje se nakon poroda mogu dokazati u urinu djeteta.

Pušenje i trudnoća

Prema podacima temeljenim na više istraživanja provednih diljem svijeta, pušenje tijekom trudnoće je odgovorno za embrio- i fetotoksične učinke, pri čemu ne izaziva nastanak urođenih anomalija.

 

Medicinski dokazi o utjecaju pušenja na fetus

Znanstvenici iz Oaklanda, California / Reproductive Epidemiology Section istraživali su povezanost pušenja u trudnoći s porođajnom težinom novorođenčeta i nastupanjem prijevremenog porođaja. Prosječno je težina novorođene bebe u trudnica koje su tijekom trudnoće pušile oko 200 grama manja. Kod trudnica koje puše povećana je učestalost prijevremenog porođaja, a rizik spontanog pobačaja dvostruko je veći  u odnosu na trudnice koje ne puše. Perinatalna smrtnost novorođenčadi (sudden infant death syndrom) također je učestalija u djece majki koje puše.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju sigurnu i statistički značajnu povezanost pušenja više od 10 cigareta dnevno od strane trudnice i niske porođajne težine djeteta, kao i prijevremenog porođaja, prije 35. tjedna trudnoće. Povezanost je bila značajnije izražena u trudnica starijih od 30 godina nego u mlađih majki.

Neovisno o drugim čimbenicima, pušenje u trudnoći je statistički značajno povezano s trajnim deficitom plućne funkcije u djeteta, koja je poglavito izražena u djece s astmom. Znanstvenici iz Los Angelesa uspoređivali su vrijednosti testova plućnih funkcija djece s navikama u pušenju/izloženosti duhanskom dimu njihovih majki tijekom protekle trudnoće. Pri tome je u djece čije su majke aktivno pušile, a znatno više u djece s astmom i dječaka, nađeno statistički značajno smanjenje respiratornih volumena -  MMEF / maximum midexpiratory flow, FEV / maximum forced expiratory flow-volume i  FEV/FVC odnosa. Slične rezultate plućnih funkcija znanstvenici nalaze i kod djece bez astme neovisno o spolu djeteta, ako su njihove majke bile izložene duhanskom dimu tijekom trudnoće.

Pored toga, djeca majki koje puše u trudnoći imaju povećani rizik pretilosti kao i nastanka šećerne bolesti / dijabetesa melitusa tip 2, navode švedski znanstvenici. U vrijeme porođaja bilježeni su podaci o pušenju majke u trudnoći, starosti majke i oca, socijalnom stanju, i samom porođaju, spolu i težini djeteta. Prema intenzitetu pušenja majke za vrijeme trudnoće, formirane su četiri skupine:

  • Majke koje nisu pušile.
  • Majke koje su umjereno pušile (1 - 9 cigareta).
  • Majke koje su dosta pušile (> 10 cigareta) i
  • Varijabilna skupina (između umjereno i dosta).

Medicinska istraživanja obavljena su u ove djece u dobi od sedam i 16 godina, a osobni razgovor uslijedio je u životnoj dobi od 33 godine. Istraživače je zanimalo pušenje ispitanika u dobi od 16 godina, te prisutnost dijabetesa tip 2 koji je otkriven u petnaest muškaraca i 13 žena praćenih tijekom djetinjstva i adolescencije.

Sagledavajući ponašanje njihovih majki u trudnoći, iznenadio je podatak da je rizik nastanka šećerne bolesti bio 4.55 puta veći u potomaka trudnica koje su pušile više od 10 cigareta tijekom trudnoće u odnosu na trudnice koje uopće nisu pušile. Ukoliko su majke pušile manje od 10 cigareta na dan, ovaj rizik je još uvijek bio 4.13 puta veći u odnosu na trudnice koje nisu pušile. Neovisno o pojavi šećerne bolesti, istraživački tim nalazi povišeni rizik pretilosti od gotovo 40% u djece čije su majke pušile više od 10 cigareta na dan.

Pušenje tijekom trudnoće ne smanjuje samo tjelesnu veličinu i razvitak djeteta, već očigledno ostavlja i dublje promjene koje će utjecati na poremećaj metabolizma šećera i ugljikohidrata u kasnijem životu. Kako su šećerna bolest i pretilost znakovito povezani s nastankom srčanih bolesti, pušenjem u trudnoći se na određeni način skraćuje i duljina životnog vijeka nerođenog djeteta.

Pušenje i trudnoća

Premda su toksički učinci pušenja tijekom trudnoće neosporni, još uvijek nije poznat točan mehanizam nastanka opisanih smetnji. Smatra se da nikotin izaziva smetnje u sazrijevanju funkcije posteljice i/ili intrauterini manjak kisika (fetalna hipoksija) koji su razlog toksičkog djelovanja pušenja. Nikotin sužava krvne žile, smanjuje protok krvi kroz posteljicu, te izaziva porast krvnog tlaka i u nerođenog djeteta. Toksični ugljični monoksid koji nastaje prilikom pušenja vezuje se za krvni pigment u crvenim krvnim zrncima i potiskuje iz njih kisik. Nerođeno dijete već u ovim uvjetima pati od kroničnog manjka kisika i bori se još u maternici za zrak.

Pušenje oštećuje ljudski embrij i fetus tijekom cjelokupnog prenatalnog razvitka, kao i kasnije nakon porođaja za vrijeme dojenja. Ovo je veoma čest razlog smanjene porođajne težine djeteta i povećane perinatalne smrtnosti. Najnovije spoznaje upućuju da pušenje ometa intelektualno sazrijevanje djeteta. U dobi od 16 godina ova djeca su pokazivala zaostatke kod računanja, čitanja i u govoru u odnosu na svoje vršnjake.

Opasnost od hiperaktivnosti kao i odstupanja u ponašanju registriraju se u 22% djece žena koje su pušile u trudnoći, i samo u 8% djece čije su majke nepušačice. Pušenje u trudnoći je osim toga značajan čimbenik rizika za kasniji razvitak alergije, neurodermitisa, kao i astme u djeteta. U ove djece također se učestalo registrira agresivno i tvrdoglavo ponašanje. Oko 12% budućih majki nastavlja pušiti i za vrijeme trudnoće. Pri tome sa svakom popušenom cigaretom raste rizik ometanja pravilnog razvitka djeteta.

Kako prestati pušiti?

Kao što rijetko iz prvog pokušaja naučimo voziti bicikl, slično se najčešće dešava i s prvim pokušajem prestanka pušenja. Stoga, ako ste se odlučili riješiti ove navike, trebali biste se pripremiti na više uzastopnih pokušaja, sve dok ne uspijete. Ako ponovno počnete pušiti, ne smatrajte to porazom. Gledajte na to kao na poučno iskustvo, kao mali korak unatrag u nečemu što može postati uspješan plan. Evo nekih prijedloga koji su kod drugih bili djelotvorni. Možda tako bude i u vašem slučaju.

 

Psihički se pripremite na to da prestajete pušiti

Kao prvo, sami sebe morate uvjeriti da se isplati prestati pušiti. Napravite popis razloga zašto želite prestati, uključujući i sve koristi. Nakon što prestanete pušiti, čitanje tog popisa ojačati će vašu odlučnost. Svome popisu svakako pridodajte korist koju će vaša beba imati od prestanka pušenja.

Kako je poznato, pušenje oštećuje ljudski embrij i fetus tijekom cjelokupnog prenatalnog razvitka, kao i kasnije nakon rođenja za vrijeme dojenja. Ovo je veoma čest razlog smanjene porođajne težine djeteta i povećane perinatalne smrtnosti. Najnovije spoznaje upućuju da pušenje ometa intelektualno sazrijevanje djeteta. U dobi od 16 godina ova djeca su pokazivala zaostatke u računanju, čitanju i u govoru u odnosu na svoje vršnjake. Opasnost od hiperaktivnosti kao i odstupanja u ponašanju registriraju se u 22% djece žena koje su pušile u trudnoći i samo u 8% djece čije su majke nepušačice.

Pušenje u trudnoći značajan je čimbenik rizika za kasniji razvitak alergije, neurodermitisa, kao i astme u djeteta. U ove djece se također učestalo registrira agresivno i tvrdoglavo ponašanje. Oko 12% budućih majki nastavlja pušiti i za vrijeme trudnoće. Pri tome sa svakom popušenom cigaretom raste rizik ometanja pravilnog razvitka djeteta.

Analizirajte svoje navike pušenja da biste uvidjeli kada i zašto pušite. Možda će vam koristiti ako zapišete na papir kada i gdje ste tijekom uobičajenog dana popušili pojedinu cigaretu.
 

Pušenje i trudnoća

Planirajte kojeg ćete datuma prestati

Odredite kojeg ćete datuma prestati pušiti i obilježite ga na kalendaru. Najbolje je izabrati dan kada nećete biti pod pretjeranim stresom uzrokovanim nekim vanjskim čimbenicima. Kad stigne taj dan, sasvim prestanite pušiti - naglo i potpuno. Prije nego dođe datum kada trebate prestati pušiti, riješite se pepeljara, šibica i upaljača. Očistite svu svoju odjeću koja ima miris po duhanu.

Kolege s posla, prijatelje i članove obitelji zamolite da podrže vaša nastojanja da prestanete pušiti. Nemojte se ustezati zamolite druge da ne puše u vašoj prisutnosti. Planirajte što ćete raditi tog dana kad prestanete pušiti. Možete ići negdje gdje pušenje nije dozvoljeno, recimo u muzej ili kazalište. Isto tako, možete vježbati, plivati ili otići u dugu šetnju.

 

Apstinencijska kriza

Ako ste strastvena pušačica, vjerojatno ćete imati apstinencijske simptome koji počinju nekoliko sati nakon što popušite zadnju cigaretu. Mogu se pojaviti u obliku razdraženosti, nestrpljivosti, netrpeljivosti, tjeskobe, depresije, nesanice, nemira, povećanog apetita i želje za cigaretama. Premda bi vam liječnik za neke od ovih simptoma mogao prepisati lijek za njihovo ublažavanja, u trudnoći se nemojte oslanjati na ovu pomoć. Nema razloga da uz snažnu volju iz ove bitke ne izađete kao pobjednica.

Tijekom prvih nekoliko teških tjedana jedite niskokaloričnu hranu i pijte puno vode. Neki su uvidjeli da im pomaže grickanje sirovog povrća, na primjer mrkve ili celera. Budete li vježbali, to će vam pomoći da držite pod kontrolom dobivene kilograme i smirite živce.

 

Izbjegavajte mjesta i situacije gdje ćete doći u iskušenje da pušite

Borite se protiv negativnog razmišljanja koje vas može dovesti u iskušenje da počnete pušiti. Neke od uobičajenih misli tijekom apstinencije su sljedeće: "Zapalit ću još samo danas da proguram ovaj težak period!" "Pušenje je moj jedini porok!" "Duhan ne može biti baš toliko štetan; neki strastveni pušači živjeli su preko 90 godina." "Ionako ću kad - tad umrijeti." "Život nije zabavan bez cigareta."

Ako osjećate da ne možete izdržati, sačekajte! Ako pričekate samo deset minuta, neizdrživa želja može proći. Ponekad pomisao na to da nikada više nećete zapaliti može djelovati previše zahtjevno. Ako to osjećate, koncentrirajte se na misao da prestajete samo za danas.


 

Ostanite bivši pušač

Najteža su prva tri mjeseca, ali čak i nakon toga trebali biste, kad god je to moguće, izbjegavati pušače i situacije koje vas mogu dovesti u iskušenje da pušite.  Nemojte se zavaravati misleći da možete biti povremeni pušač, čak i ako ste prestali pušiti prije godinu ili više.

Prevladajte iskušenje da zapalite "samo još jednu cigaretu". Samo još jedna može lako dovesti do ostalih, pa će uskoro propasti sav vaš naporan trud koji ste uložili u to da prestanete pušiti. Međutim, ako popustite i zapalite još jednu cigaretu, nema razloga da ne posegnete za još jednom. Ako opet zapalite, ponovno prestanite. Milijuni pušača uspjeli su prestati pušiti. Ako ste odlučni i uporni, možete i vi.
 

 

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme