Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.

Kada žene puše za vrijeme trudnoće ili kada rađaju djecu male porođajne težine, njihova djeca imaju veći rizik od stanjivanja mrežničnog sloja živčanih vlakana, navodi se u danskoj studiji. Stanjivanje sloja živčanih vlakana mrežnice može povećati rizik od oštećenja vida i glaukoma, napominju istraživači. 

Prethodne studije povezale su pušenje majke s rađanjem djece male porođajne težine, ukazali su Hakan Ashina i kolege iz Righospitaleta u Kopenhagenu, 2. ožujka u JAMA Ophtalmology. Napominju da budući da je niska porođajna težina također povezana s stanjivanjem sloja živčanog vlakna mrežnice, pušenje može imati izravan i neizravni učinak na optički živac i njegove veze s mrežnicom. Ispitivali su podatke s oftalmoloških pregleda u 1.323 djece u dobi od 11 ili 12 godina i otkrili su da su i pušenje i niska porođajna težina neovisno povezani sa stanjivanjem živčanih vlakana mrežnice.

"Pušenje u relativno kratkom vremenskom periodu tijekom trudnoće može imati doživotne posljedice na izloženi fetus", rekao je dr. Christopher Kai-Shun Leung, istraživač na kineskom sveučilištu u Hong Kongu i autor editorijala koji prati studiju. U studiji, 80 posto majki nije pušilo tijekom trudnoće. Dodatnih 2 posto majki je prestalo pušiti tijekom trudnoće i oko 18 posto je nastavilo pušiti tijekom trudnoće. Otprilike 4 posto njihovih beba rođeno je sa malom porođajnom težinom. 

Oftalmološka ispitivanja sve djece pokazala su da je njihova prosječna debljina živčanih vlakana mrežnice 104 mikrometra. Djeca majki koje su pušile tijekom trudnoće imala su tipično 5.7 mikrometara tanji mrežnični sloj živčanih vlakana nego djeca čije majke uopće nisu pušile dok su bile trudne. 

Nije bilo razlike između djece rođene majkama koje nisu pušile i djece rođene od majki koje su prestale pušiti tijekom trudnoće. Kod djece male porođajne težine, prosječna debljina mrežničnih živčanih vlakana bila je 3,5 mikrometara tanja nego kod djece rođene s normalnom težinom. Studija nije bila kontrolirani pokus koji bi dokazao da pušenje ili mala porođajna težina uzrokuju oštećenje očiju. 

Autori napominju kako studija ima i drugo ograničenje u smislu nedostatka podataka o socioekonomskom statusu majki, koji može utjecati na uporabu duhana i rizik od komplikacija u trudnoći. Istraživačima su također nedostajali podatci o korištenju alkohola tijekom trudnoće, što je navika koja često prati pušenje i koja može samostalno utjecati na razvoj fetusa. 

Za žene koje su pušile tijekom trudnoće, istraživači nisu znali koliko su cigareta pušile ili koliko često su pušile. 

Pušenje u trudnoći i oštećenja mrežnice kod djece

Razlike u debljini sloja živčane vlakana mrežnice koje su pronađene u istraživanju nisu dovoljno velike da bi proizvele detektabilne očne probleme, rekao je Leung. 

"Međutim, tanji mrežnični sloj živčanih vlakana povezan je s većim rizikom od razvoja glaukoma", dodao je Leung. "Nadzor nad mrežničnim slojem živčanih vlakana u djece s anamnezom pušenja majki u trudnoći i / ili male porođajne težine bio bi važan."

 

IZVOR: http://bit.ly/2mmxNWz i http://bit.ly/2lEDnoB
JAMA Ophthalmol 2017.

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve