Datum zadnje izmjene: 22. 01. 2020.


Pušenje ženama skraćuje život najmanje 10 godina. Dapače, žene koje puše i nakon 40. godine života imaju čak 10 puta veće rizike od žena koje prestanu pušiti prije 40. godine.

Kirstin Pirie s Odjela za epidemiologiju raka Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji s kolegama je predstavila rezultate iz Million Women Study u članku objavljenom 27.10.2012. u časopisu Lancet.

U istraživanju su obuhvaćene žene dobi 50-65 godina koje su kontrolirane tijekom 9 do 15 godina. Žene iz istraživanja imale su relativno malu apsolutnu stopu smrtnosti, vjerojatno stoga što su iz istraživanja izostavljene žene koje su imale različite bolesti i zato što su se u istraživanje javile relativno zdrave dobrovoljke.

Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji i pokazalo je da pušenje sudjeluje u 2/3 smrti među pušačima u njihovim pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim godinama. Žene koje su pušile imale su 12-godišnju stopu smrtnosti 2.76 u usporedbi sa ženama koje nikada nisu pušile. Za pušačice mlađe od 70 godina, vjerojatnost smrti bila je 24% u usporedbi sa 9% u onih koje nikada nisu pušile, a bile su iste dobi.

Žene koje su prestale pušiti do dobi od 30 godina izbjegle su više od 97% životnih rizika koje nosi pušenje. Žene koje su pušile do dobi 40 godina i prestale, imale su određene životne rizike, ali i dalje izbjegle 90% porasta mortaliteta uzrokovanog nastavljanjem pušenja. Žene koje su prestale pušiti s dobi od 50 godina izbjegle su 75% porasta mortaliteta kakav se viđa u žena koje su nastavile pušiti i nakon te dobi. Žene koje su prestale pušiti prije 40 godina života i dalje su imale stopu mortaliteta 1-2 puta veću od žena koje nikada nisu pušile, a ta povećana stopa mortaliteta ostaje i nekoliko narednih desetljeća života.

Pušači tipično imaju veći mortalitet od raka pluća, kroničnih plućnih bolesti, srčanih bolesti i moždanog udara, kao i drugih neoplastičnih, respiratornih i vaskularnih bolesti. Za mnoge od tih bolesti, u studiji je utvrđeno povećanje rizika za pušače čak i veće od onih koji su otkriveni ranijim istraživanjima. Populacija žena iz Velike Britanije bila je značajna jer se radilo u generaciji žena koje su pušile tijekom života i doživjele duboku starost. Autori su tražili podatke koji bi bili primjenjivi za predviđanje utjecaja pušenja na mortalitet žena izvan Velike Britanije.

U popratnom komentaru, dr. Mark Woodward sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu i dr. Rachel Huxley sa Sveučilišta Minnesota napisali su: “Nesumnjivi i značajni rizici pušenja i izvanredna korist od prestanka pušenja kakvi su viđeni u žena iz Velike Britanije, ukazuju na potrebu učinkovite spolno-specifične i kulturološki-specifične politike kontrole potrošnje duhana koji će ohrabriti ljude koji puše da prestanu, a djecu i mlade da nikada ni ne počnu pušiti.“

Lancet online.

:: Đurđa Žigmundovac-Klaić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve