Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Trudnice sada imaju još jedan razlog za prekid pušenja - nova analiza povezuje pušenje s razlikama u DNA beba majki pušačica i upozorava kako pušenje može utjecati na određene prirođene mane.

Istraživači su analizirali podatke majki i njihove novorođene djece da bi utvrdili kako pušenje utječe na metilaciju DNA.
Kada su žene svakodnevno pušile tijekom trudnoće, istraživači su identificirali 6,073 mjesta gdje su kod njihove dojenčadi 'DNA drugačije metilirane nego kod DNK nepušačica'.

Mnoge od razlika su pronađene na ili u blizini gena vezanih za razvoj pluća i živčanog sustava, karcinoma povezanih s pušenjem i prirođenim manama kao što su rascjep usne i nepca.

"Znamo već da pušenje treba izbjegavati pod svaku cijenu tijekom trudnoće ili nakon što se dijete rodi,", izjavila je prvi autor studije dr Stephanie London, zamjenica predstojnika epidemiološkog ogranka pri Nacionalnom institutu za zaštitu okoliša i zdravstva u „Research Triangle Park“, North Carolina.

"Ova studija je dala nove dokaze – promjene koje se mogu vidjeti prilikom rođenja su slične promjenama koje možemo vidjeti kod odraslih pušača", dodala je London.

Istraživači su dobili rezultate od 6,685 majki i njihove novorođenčadi iz studija provedenih širom svijeta.

Većina žena je izjavilo da ne puši, ali oko 13% žena je svakodnevno pušilo, a idućih 25% je povremeno pušilo tijekom trudnoće.

Istraživači su prikupili uzorke uglavnom iz krvi pupkovine nakon poroda za analizu metilacijskih promjena DNA novorođenčadi. U analizu između pušačica i nepušačica su znanstvenici uključili i manju skupinu starije djece i otkrili da su barem neke od povezanih razlika u metilaciji kod djece u vezi s upornim pušenjem majki tijekom trudnoće.

Iako studija nije dokazala kako pušenje majki može utjecati na razvoj djeteta ili razvoj bolesti, rezultati ukazuju na to da razlike u metilaciji DNA mogu biti uključene u neke prirođene mane ili medicinske probleme kod djece rođene od majki koje puše, zaključili su autori online 31. ožujka u časopisu "American Journal of Human Genetics".

Moguće je da pušenje u trudnoći može poremetiti kod djece mehanizme koji određuju kako se DNA aktivira i mijenjati aktivnosti u stanicama na način na koji onda utječe na buduće zdravlje, rekla je Andrea Baccarelli, istraživač okoliša i epigenetike na Sveučilištu Harvard u Bostonu, koja nije bila uključena u studiju.

Također je moguće da se programi u stanicama mijenjaju da bi se prilagodili kao odgovor na pušenje sa svojim štetnim učincima, dodao je Baccarelli.

Čak i ako razlozi za ove stanične promjene nisu sigurni, poruka za pacijentice je jasna, rekao je Paul Fowler, direktor Instituta za medicinske znanosti na Sveučilištu u Aberdeenu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Svatko bi trebao do sada znati da je pušenje tijekom trudnoće loše za dijete", dodao je putem e-maila Fowler, koji nije bio uključen u studiju,. "Nova studija je snažno pojačala poruku da može doći do dugoročnih posljedica za njihove bebe."

Žene koje prestanu pušiti prije začeća još uvijek imaju priliku za poboljšanje zdravlja njihovih beba, istaknula je dr Amanda Drake, zdravstveni istraživač kardiovaskularnih i pedijatrijskih bolesti na Sveučilištu u Edinburghu i Kraljevskoj bolnici za bolesnu djecu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Prestanak pušenje ima više efekata", rekla je putem e-maila Drake, koja nije bila uključena u studiju. "Čak i ako žena ne prestane pušiti prije začeća, prestanak pušenja tijekom trudnoće je još uvijek bolje nego nastavljanje pušenja."

 

IZVOR: http://bit.ly/1PHPhAs
Am J Human Genet 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve