Datum zadnje izmjene: 23. 01. 2020.


Žene koje puše u mjesecima koji prethode postupku potpomognute oplodnje, pod povećanim su rizikom rađanja djece male i vrlo male porođajne težine u odnosu na nepušačice, rečeno je na 139. godišnjem sastanku Američkog udruženja za javno zdravstvo.

Rizik kojega ima pušenje tijekom trudnoće, dobro je dokumentirano i uključuje lošiji ishod trudnoće, malu porođajnu težinu, prijevremeni porođaj, placentu previju i sindrom iznenadne novorođenačke smrti.

Manje je izvještaja o utjecaju pušenja na potpomognutu oplodnju.

Istraživači iz Centra za zdravlje majke i djeteta iz Baltimorea, usporedili su podatke iz stratificiranog slučajnog uzorka 14 194 majke koje su rodile živo dijete u periodu 2001.-2009. i nad kojima je proveden sustavni nadzor i procjena rizika u trudnoći.

Autorica studije Lee Hurt s kolegama, identificirala je žene koje su začele korištenjem lijekova za potpomognutu oplodnju, tehnikama inseminacije, metodama potpomognute oplodnje ili drugim metodama. Također su prikupili podatke o pušenju tri mjeseca prije trudnoće.

5% žena izjavilo je da su bile podvrgnute nekoj od metoda MPO, a 5% od tih žena pušilo je i prije trudnoće.
Među onima koje su bile liječene MPO i pušile, prevalencija djece male porođajne težine bila je 24%, dok je među nepušačicama bila 14%.

Pušačice koje su rodile blizance imale su 6 puta veću vjerojatnost da će imati dijete male porođajne težine nego nepušačice.

Kada su u obzir uzeti dob, rasa/porijeklo i pušenje u trudnoći, nađeno je da žene koje puše u trudnoći imaju 3 puta češće djecu male porođajne težine nego nepušačice i čak 4 puta veću vjerojatnost da će dobiti djecu vrlo male porođajne težine.

Gđa. Hurt je naglasila da je, kada se uzme u obzir posebnost planiranja i skrbi u metodama potpomognute oplodnje, stopa pušenja bila neočekivano visoka.

Stope pušenja tijekom trudnoće jako su smanjene, ali ne i dovoljno. "Prevalencija pušenja pala je sa 18% prije trudnoće na 9.5% tijekom trudnoće; vidjeli smo slično smanjenje i kod žena koje se podvrgavaju MPO, sa 5% pušačica prije na 3% tijekom trudnoće."
Naglasila je da je jedno od ograničenja studije to što su žene bile upitane jesu li pušile tri mjeseca prije trudnoće; svejedno, nalazi su pokazali da žene koje puše podcjenjuju moguće posljedice na trudnoću i dijete.

"Ograničenje studije jest da ne ukazuje na to koliko je vremena potrebno da žena prestane pušiti prije trudnoće, ali gledamo li životni vijek, jasno je da treba prestati pušiti čim prije, čak prije negoli uopće razmišlja ostati u drugom stanju."

Stručnjaci koji se bave potpomognutom oplodnjom na svoje načine pokušavaju učiniti sve da se ukinu štetne životne navike, ali često je najmoćnije oružje poučiti ženu o potencijalnim rizicima, objasnila je gđa. Hurt.

"Istraživači su pokazali da se prestanak pušenja može potaknuti davanjem informacija o tome koliko pušenje prije postupka povećava rizik dobivanja djeteta male ili vrlo male porođajne težine."

Prema Američkom udruženju za reproduktivnu medicinu, prijašnja su istraživanja pokazala da žene koje puše prolaze gotovo dvaput više pokušaja MPO da bi zanijele. Studija je pokazala da u usporedbi s nepušačicama, pušačice trebaju veće doze gonadotropina za stimulaciju jajnika, imaju manji estradiol, manje oocita, puno otkazanih ciklusa, manju stopu implantacije i prolaze više neuspješnih pokušaja.

"Učestalost pobačaja veća je među pušačicama, a svi ti efekti puno su teži kod starijih žena. Smanjenje plodnosti uvjetovano pušenjem, možda se neće moći prevladati tehnologijama asistirane reprodukcije."

 

Washington DC; Annual Meeting American Society of Public Health


Đurđa Žigmundovac Klaić, dr.med:: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve