Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Djeca majki koje puše u trudnoći imaju povećani rizik od nastanka dijabetesa melitusa tip 2, kao i pretilosti, zaključak je studije švedskih istraživača.

U ispitivanju povezanosti pušenja u trudnoći s dijabetesom u potomstva istraživači iz Stockholma koristili su podatke iz British National Child Development Study koja je obuhvatila podatke o 17.000 poroda u periodu od 3. - 9. ožujka 1958. godine.

U vrijeme porođaja notirani su podaci o pušenju majke u trudnoći, potom o starosti majke i oca, socijalnom stanju, i samom porođaju: spolu i težini djeteta. Prema intenzitetu pušenja majke za vrijeme trudnoće, formirane su 4 skupine: majke koje nisu pušile, majke koje su umjereno pušile (1 - 9 cigareta), majke koje su dosta pušile (> 10 cigareta) i varijabilna grupa (između umjereno i dosta).

Medicinska ispitivanja obavljena su u ove djece u dobi od 7 i 16 godina, a u dobi od 33 godine uslijedio je osobni intervju. Ispitanice koje su u trudnoćama razvile gestacijski dijabetes, kao i djeca koja su već u dobi od 7 - 16 godina imali dijabetes su isključeni iz daljnjeg ispitivanja. Znanstvenike je također interesiralo pušenje ispitanika u dobi od 16 godina.

Petnaest muškaraca i 13 žena praćenih tijekom djetinjstva i adolescencije razvili su dijabetes tip 2 u dobi između 16 i 33 godine.

Sagledavajući ponašanje njihovih majki u trudnoći, iznenadio je podatak da je rizik nastanka dijabetesa bio 4,5 puta povišen u potomaka trudnica koje su pušile vise od 10 cigareta tijekom trudnoće u odnosu na trudnice koje uopće nisu pušile.

Ukoliko su majke pušile manje od 10 cigareta na dan, ovaj rizik je još uvijek bio 4,1 puta povišen u odnosu na trudnice koje nisu pušile.

Neovisno o pojavi dijabetesa, istraživački tim nalazi povišeni rizik od pretilosti za gotovo 40% u djece čije su majke pušile više od 10 cigareta na dan.

Pušenje tijekom trudnoće ne reducira samo tjelesnu veličinu i razvitak djeteta, već očigledno ostavlja i dublje promjene koje će utjecati na poremećaj metabolizma šećera i ugljikohidrata u kasnijem životu. Kako su dijabetes i pretilost snažno povezani s nastankom srčanih bolesti, pušenjem u trudnoći se na određeni način skraćuje i duljina životnog vijeka nerođenog djeteta.


BMJ 2002 Jan; 324: 26-27

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve